Propolisin antipiretik etkisinin belirlenmesi
Determination of antipyretic effect of propolis
  1. Tez No: 521532
  2. Yazar: MEHMET BAYSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: propolis, zeytinyağı, antipiretik etki, antioksidan etki, propolis, olive oil, antipyretic activity, antioxidant activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma kavak tipi propolisin zeytinyağı özütünün antipiretik etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Propolisin zeytinyağı ekstraktının HPLC ile analizi sonucunda ana fenolik bileşiklerin Kafeik Asit Fenetil Ester (CAPE), Dimetoksinnamik asit, kafeik asit, ferulik asit, p-kumarik asit ve vanilin olduğu belirlenmiştir. Propolisin (% 10, 20, 30 ve 40) konsantrasyonlarda soğuk preslenmiş sızma zeytinyağı ile ekstraksiyonu yapılmıştır. Bu ekstrakların toplam fenolik madde içeriği Folin Ciocalteu, antioksidan aktivitesi fosfomolibdenum testi, antiradikal aktivitesi ise DPPH yöntemi ile belirlenmiştir. Propolisin antipiretik etkisini belirlemek üzere 200-250 g ağırlığında 24 adet erkek Wistar albino rat kullanılmıştır. Kontrol grupları dışında deneme gruplarına 10 mg/kg vücut ağırlığı oranında % 15 maya (bira) solüsyonu subkutan enjekte edilmiştir. Maya enjeksiyonundan önce ve 24 saat sonra ratların rektal sıcaklığı 15, 30, 60, 90 150 ve 180. dakikalarda ölçülmüştür. Pozitif kontrol olarak ratlara 1 ml (100 mg/kg) aspirin verilmiştir. Propolisin zeytinyağı ekstraktının antioksidan, antiradikal ve antipretik etkiye sahip olduğu ve alkolik ekstraksiyonlara alternatif olabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak propolisin zeytinyağı ekstraktı, maya ile hipertermi oluşturulan ratlarda antipiretik etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the total phenolic substance content and the antioxidant, antiradical and antipyretic effects of Olive Oil Extract of Poplar-Type Propolis (OOEP). Owing to the analysis of olive oil extract of propolis with HPLC, it was determined that the main phenolic compounds were Caffeic Acid Phenethyl Ester (CAPE), Dimethoxycinnamic acid, caffeic acid, ferulic acid, p-coumaric acid and vanillin. The propolis was extracted with cold-pressed virgin olive oil at at concentrations 10, 20, 30 and 40% respectively. The total phenolic substance content of these extracts was determined by Folin Ciocalteu, the antioxidant activity by Phosphomolybdenum Test, and antiradical activity by DPPH Method. A total of 24 Wistar Albino male rats weighing 200-250 gr were used to determine the effects of antipyretic effects. Except for the control groups, the trial groups were injected subcutaneously with 15% yeast solution at a rate of 10 mg/kg body weight. Before the yeast injection and 24 hours after it, the rectal temperatures of the rats were measured at minutes 15, 30, 60, 90, 150 and 180. A total of 1 ml (100 mg/kg b.w.) aspirin was given to the rats as positive control. It was determined that the olive oil extract of propolis has antioxidant, antiradical and antipyretic effects; and may be an alternative to alcoholic extractions. As a result, it was determined that the olive oil extract of propolis showed antipyretic effects in rats in which hyperthermia was induced.