F18 FDG PET\ BT ile saptanan insidental tiroit lezyonlarında tiroit kanseri prevalansı ve riski
Thyroid cancer prevalance and risk in incidental thyroid lesions detected with F-18 FDG PET /CT
  1. Tez No: 521536
  2. Yazar: İBRAHİM FATİH CERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ÖZÜLKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnsidentaloma, tiroit nodülü, FDG PET/BT, Thyroid nodules, incidentaloma, FDG PET/CT
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç ve Hipotez: Herhangi bir endikasyonla kliniğimizde FDG PET/BT çekilen hastalarda insidental saptanan tiroit nodüllerinin tiroit kanseri ile ilişkisini araştırmak. Gereç Yöntem: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp bölümünde 2015-2016 yıllarında tiroit kanseri dışında endikasyonla FDG PET/BT çekilen hastaların sonuç raporları tarandı. Bu vakaların yaş, cinsiyet, FDG/PET çekim endikasyonu, FDG tutulum şekli (fokal-diffüz), lezyonların SUVmax değerleri ve ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) veya cerrahi yapılmış olanların histopatolojisi kaydedildi. Bu değerlerin sonucuna göre insidental saptanan tiroit nodüllerinin tiroit kanseri ile ilişkisi ortaya konmaya çalışıldı. Bulgular: F-18 FDG PET/BT ile insidental tiroit nodülü saptadığımız ve çalışmamıza dahil ettiğimiz 50 kişilik çalışma grubumuzda İİAB veya total tiroidektomi ile 40 vaka benign tanısı alıp 10 vaka malign tanısı almıştır. Çalışma grubumuzun tanı sonucu malign grubun SUVmax ortalaması benign olan gruba göre daha yüksekti ancak SUVmax ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Çalışma grubumuzun tanı sonucu malign grup ile benign grup arasında tümör boyutu dağılım oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı(p>0.05). Sonuç: Tiroit kanseri dışı nedenle F-18 FDG-PET/BT çekilen hastaların %4 ünde tiroit insidentaloması saptandı. F-18 FDG-PET/BT ile fokal FDG tutan tiroit nodülü olan hastaların %20 sinde tiroit malignitesi saptandı. Benign ve malign tanı alan gruplar arasında SUVmax ve lezyon boyutu açısından anlamlı bir fark saptanmadı. SUVmax değeri ile malignite arasında bir ilişki saptanmadığı için SUVmax için Cutoff değeri hesaplanamadı.
Özet (Çeviri)
Purpose and Hypothesis: Analyzing relationship between thyroid nodules detected on patients who were examined in our clinic by any indication and had FDG PET/CT scanning and thyroid cancer. Materials and Methods: Results of the patients who had FDG PET/CT scanning by any indication else than thyroid cancer during the years 2015 and 2016 in Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hospital were examined. Ages and genders of the patients, FDG PET scanning indications, FDG accumulation type (focal or diffused), SUVmax values of lesions, histology and pathology of the patient who had FNAB (Fine Needle Aspiration Biopsy) or surgery were recorded. According to the results obtained from these values, relationship between thyroid nodules and thyroid cancer was analyzed. Result: Among the 50 patients group who were all detected to have thyroid nodule by F-18 FDG PET/CT scanning, 40 cases had benign diagnosis while 10 cases had malign diagnosis either by FNAB or total thyroidectomy. According to the diagnosis results, SUVmax average of malign group was higher than SUVmax average of the benign group. However no statistically significant result was obtained (p>0.05). Results also showed no statistically significant association regarding tumor size between malign and benign groups (p>0.05). Conclusion: Thyroid incidentaloma was detected among patients who had F-18 FDG PET/CT scanning by any reason else than thyroid cancer. Thyroid malignancy was detected on 20% of patients who were diagnosed to have thyroid nodule by F-18 FDG PET/CT with focal accumulation. No statistically significant result concerning SUVmax value and lesion size was obtained among groups having benign and malign diagnoses. Since no significant result was obtained between SUVmax value and malignancy, no cutoff value for SUVmax was calculated.