Harşit Vadisi'nin Hermannia nicolet, 1855 ve Hermanniella berlese, 1908 (Acari, Oribatıda) türleri üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on Hermannia nicolet, 1855 and Hermanniella berlese, 1908 (Acari, Oribatida) species of the Harşit Valley
  1. Tez No: 521554
  2. Yazar: ZEHRA KARABÖRKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oribatid akarlar, Hermannia, Hermanniella, Taksonomi, Yeni kayıt, Harşit Vadisi, Türkiye, Oribatid mites, Hermannia, Hermanniella, Taxonomy, New record, Harşit Valley, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Oribatid akarlar; çok çeşitli habitatlarda yaşayan, bu habitatlarda küçük eklembacaklıların en büyük kısmını oluşturan ve ayrışma işleminde önemli rol oynayan organizmalardır. Onlardan Hermannia Nicolet, 1855 ve Hermanniella Berlese, 1908 cinslerine ait taksonlar, 2013 ve 2014 yıllarında Harşit Vadisi'nden toplanan örnekler içerisinden seçilerek taksonomik bakımdan değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucunda toplam üç tür tespit edildi. Bunlardan Hermanniella picea (Koch, 1839) Türkiye faunası için yeni kayıt olarak, Hermannia (Hermannia) gibba Koch, 1839 ve Hermanniella dolosa Grandjean, 1931 ise daha önce Türkiye'den bilinen taksonlar olarak tespit edildi. Toplanan toprak, yaprak döküntüsü, orman altı bitkileri, liken, yosun, ağaç kabuğu gibi materyalden oribatid akarların seçilmesi Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanılarak yapıldı. Seçilen akarlar %80'lik etil alkolde tespit edildi ve depolandı. Akar örneklerinin teşhisi ve incelenmesinde ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Sonuç olarak; belirlenen taksonların tarama elektron mikroskobunda fotoğrafları çekildi, örneklerimiz üzerinden tanımları gözden geçirildi. Ayrıca Türkiye'den bilinen cins ve türler için teşhis anahtarları düzenlendi.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites are organisms that live in a wide variety of habitats, constitute the largest part of the small arthropods in these habitats and play an important role in the decomposition process. From them, taxa belonging to the genera Hermannia Nicolet, 1855 and Hermanniella Berlese, 1908, were evaluated in taxonomical point, by extracted from the samples collected from the Harşit Valley in 2013 and 2014. As a result of the assessment, totally three species were determined. Of these, Hermanniella picea (Koch, 1839) is a new record for the Turkish fauna; Hermannia (Hermannia) gibba Koch, 1839 and Hermanniella dolosa Grandjean, 1931 were found out previously known taxa from Turkey. Extraction of oribatid mites from materials such as collected soil, foliage, undergrowth, lichen, algae, tree bark were made using the Berlese-Tullgren funnel system. Selected mites were fixed and stored in 80% ethyl alcohol. Light and scanning electron microscopes were used in the diagnosis and examination of mite samples. As a result, scanning electron microscope photos of all determined taxa were taken. Their morphological features were reviewed on the basis of our samples. Furthermore, the identification keys to the genera and species were arranged.