Role of microRNAs in abortion caused by diabetes mellitus in mice model
Diyabet tarafından sebep olunan düşüklerde mikro rnalar'ın (miRNA) rolü
  1. Tez No: 521597
  2. Yazar: KHALEEL IBRAHIM ISMAEL AL-MASHHADANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİKAİL AKBULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ MD. MAHMODUL HASAN SOHEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, düşük, uterus, yumurtalık, miRNA, Gen ifadesi, Dişi üreme, Diabetes mellitus, abortion, Uterus, Ovary, miRNA, Gene expression, Female reproduction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
DİYABET TARAFINDAN SEBEP OLUNAN DÜŞÜKLERDE MİKRO RNALAR'IN (miRNA) ROLÜ Khaleel Ibrahim AL-MASHHADANI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2018 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mikail AKBULUT İkinci Danışman: Assitant Prof. Dr. Md. Muhmodul Hasan SOHEL ÖZET Diabetes mellitus, hiperglisemiyle sonuçlanan, göreceli veya mutlak insülin eksikliği ile karakterize kronik bir hastalıktır. Kronik hiperglisemi, vücutta pek çok organda hastalık gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir, ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici olabilir. Çeşitli komplikasyonlar arasında alp hastalığı, damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, kısırlık ve tekrarlayan düşük sayılabilir. Diyabet nedeniyle tekrarlayan düşük (RA), yaygın bir sağlık sorunu oup herhangi bir üreme çağındaki kadınları etkileyebilir. Tekrarlayan spontan düşük (RSA), fiziksel, duygusal ve ekonomik olarak çiftleri ve toplumları incitebilir. Bu nedenle, tekrarlayan düşüklerin risk faktörlerini belirlemek büyük önem taşımaktadır ve yeni tedavi fırsatları sunabilir. Dünya genelinde 400 milyondan fazla insana diyabet teşhisi konmuştur ve bu diyabetik hastaların önemli bir kısmı kürtajdan mustariptir. Gerçekten de, diyabet ve düşük arasındaki ilişki hakkında birçok çalışma vardır. Bununla birlikte, diyabetli gebelik sırasında gen ekspresyonunun rolü tam olarak araştırılmamıştır. Ayrıca, Mikro RNAlar en önemli gen ekspresyon düzenleyicileridir. Bildiğimiz kadarıyla, diyabetin abortif bir fare modelinde mikroRNA'ların ifadesi üzerindeki etkilerini tanımlayan çok sayıda çalışma yoktur. Bu nedenle, çalışmamız farelerde diyabetik modelde diyabet nedeniyle uterus ve overde miRNA'ların diferansiyel ekspresyonunu araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla 18 fare 6 dişi ve 3 erkek içerecek şekilde ikiye ayrılmıştır (Diyabetik model ve Kontrol). Diyabetik fare modeli Streptozotosin (STZ) tarafından indüklenmiştir. Abortif ve kontrol farelerinden over ve uterus örnekleri toplanmış ve total RNA ekstre edilmiştir. Diyabetik farelerin bu organlarındaki miRNA seviyelerinin diferansiyel ekspresyonunu gözlemlemek için qPCR dizin tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Nihayetinde, miRNA ekspresyonlarının çoğunluğu uterusta aşağı regüle edilirken, overde miRNA'ların çoğu yukarı regüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ROLE OF miRNA IN ABORTION CAUSED BY DIABETES MELLITUS IN MICE MODEL Khaleel Ibrahim AL-MASHHADANI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, August 2018 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mikail AKBULUT Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Md. Muhmodul Hasan SOHEL ABSTRACT Diabetes mellitus is a chronic disease characterized by a relative or absolute lack of insulin, resulting in hyperglycemia. Chronic hyperglycemia can lead to a variety of complications, which may be life-threatening, if untreated. There is various complications caused by diabetes such as, heart disease, vascular diseases, renal failure, blindness, infertility and recurrent abortion (RA). Recurrent abortion, caused by diabetes, is a common health problem and may affect women in any reproductive age. Therefore, identifying risk factors of recurrent miscarriage is of great importance and might provide new therapeutic opportunities. More than 400 million people are diagnosed with diabetes worldwide and a significant proportion of these diabetic patients are suffering from abortion. Indeed, there are many studies about the relationship between diabetes and abortion, but the role of gene expression during the pregnancy period in diabetics is not precisely mentioned. However, to the best of our knowledge, there is no substantial study describes the effects of diabetes on the expression of microRNAs in an abortive mice model. Therefore, our study aims to investigate the differential expression of miRNAs in the uterus and ovary caused by diabetes in a diabetic mice model. For this, 18 mice are divided into two groups (Diabetic model & Control) where each group contain 6 female and three male mice. The diabetic mice model is induced by Streptozotocin (STZ). Ovary and uterus samples were collected form abortive and control mice and total RNA was extracted. miRNA expression was analyzed by using qPCR array technique to observe the differential expression of miRNA levels in these organs of diabetic mice model. Ultimately, the majority of miRNA expressions was downregulated in the uterus, while most of the miRNAs were upregulated in the ovary.