Türkçenin kadınla ilgili söz varlığı
Vocabulary about womanhood in Turkish language
- Tez No: 521596
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Söz Varlığı, Toplumsal Cinsiyet, Türk Dili, Kavram Alanı, Woman, vocabulary, social gender, Turkish, conceptual field
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 850
Özet
Türkçede ve Türk kültüründe kadınla ilgili pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen bunlar Türkçenin tüm dönemlerini kapsayacak nitelikte çalışmalar değildir. Elinizdeki çalışma Türkiye Türkçesinin ve ona kaynaklık eden tüm tarihî dönemlerin yazı dilinde kadınla ilgili gelişmiş cinsiyete özgü kelimelerin tespit edilmesi ve kavram alanlarına göre sınıflandırılması üzerine kurulmuştur. Türkçenin tarihî ve çağdaş dönemlerinden (Türkiye Türkçesi) belirlenen eserlerin söz varlığında kadın cinsiyetine özgü kullanılan sözler tespit edilerek on dört kavram alanına ayrılmıştır. Kavram alanlarında yer alan sözler ise toplumsal cinsiyet rolleri ve Türk toplumundaki kadın algısıyla ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Her bölümün girişinde ilgili kavram alanıyla ilgili bilgi verilmiştir. Tespit edilen sözler biyolojik ve toplumsal cinsiyet, yaş, cinsellik ve evlilik, annelik, akrabalık, kadın bedeni ve sağlığı, giyim kuşam, süslenme, sosyal statü, din, ekonomik hayat, sanat ve eğlence, ölüm ve yas, güzellik ve aşk unsuru olarak kadın ve doğaüstü varlıkların kadınla ilişkisi üzerine kurulu kavram alanlarına ayrılmıştır. Türkçede kadın konusunda söz varlığı bakımından yapılmış kapsamlı bir çalışma olması ve kavram alanı çalışmalarına örnek teşkil etmesi tez çalışmasının en önemli hususudur. Aynı zamanda kadınla ilgili olarak tespit edilen söz varlığı da üzerinde farklı yöntemlerle daha detaylı incelemeler yapılabilmesine imkân tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
There are several studies about women' role in Turkish culture but none of them are embracing every period of Turkish language. This study based on determining gender specific words and classifying them according to conceptual field in Turkish written language and it's historic periods. Therefore gender specific words are located in choosen works from historic and contemporary Turkish and are splited up fourteen conceptual fields. These words also are interpreted in relation to social gender roles and perception of women. Besides background information is given at every chapter's introduction. Gender specific words are divided to conceptual fields such as biological and social gender, age, sexuality, marriage, motherhood, affinity, woman body and health, apparel, grooming, social statute, financial life, art and entertainment, death and grief, beauty and love, the relation between woman and supernatural beings. This study's main concern is being a comprehensive and precursor work for other conceptual field studies. Also this study's materials can be used as a beginning for further works.