10-12 yaş yüzücülerde kara antrenmanlarının fonksiyonel kuvvet ve yüzme performansına etkisi
Dry-land training effects on functional strength and swimming performance on 10-12 aged swimmers
- Tez No: 521623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Kara antrenmanı, Microfet2, Kritik Yüzme Hızı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma 10-12 yaş grubunda en az üç yıllık antrenman geçmişi olan 15 kadın sporcunun 8 hafta boyunca yüzme antrenmanlarına ek olarak haftanın 3 günü yapılan kara antrenmanlarının, kuvvet ve yüzme performansına etkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmaya deney ve kontrol grubu olarak 10-12 yaş grubundan toplamda 30 sporcu katılmıştır. Araştırmada tüm gruplara 8 hafta ara ile ön test ve son test olarak kas kuvvet testleri ve yüzme performans testleri (50 m serbest, 400 m serbest, kritik yüzme hızı testleri) uygulanmıştır. Deney grubuna uygulanan kara antrenman programı literatürde yer alan yüzme branşında en çok kullanılan on kas grubuna yönelik olarak hazırlanmıştır. Elde edilen verilere betimsel istatistikler uygulanmistir. Verilerin normal dağılıp dağılmadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiş ve verilerin normal dağıldığı saptanmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön test değerleri arasındaki fark bağımlı gruplarda t testi ile incelenmiştir. Deney ve kontrol grubu ön test değerleri arasında fark bulunduğu için, uygulanan antrenman sonrası incelenen değişkenlerde gruplar arasında fark olup olmadığı gelişim yüzdeleri hesaplanarak incelenmiştir. İlk olarak gruplar arası ön test değerleri karşılaştırılmıştır. Trapezius middle sol-sağ deltoid anterior sol-sağ, deltoid middle sağ, triceps brachii sol-sağ, gluteus maximus sol-sağ, tensör facia lata sol-sağ, biceps femoris sol-sağ, quardiceps femoris sol-sağ, 400m serbest, 50m serbest, kritik yüzme hızı değişkenlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p < 0.05). Deney grubunun ön test ve son test değerleri karşılaştırıldığında trapezius middile sol, deltoid anterior sol-sağ, bicepsbrachii sol-sağ, brachioradialis sol-sağ, gluteus maximus sol-sağ, tensör facia lata sol-sağ, biceps femoris sol-sağ, quardiceps femoris sol-sağ, 400m serbest, 50m serbest, kritik yüzme hızı değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p < 0.01). Kontrol grubunun ön test ve son test değeri karşılaştırıldığında Trapezius middile sol-sağ deltoid anterior sol-sağ, deltoid middle sol-sağ, biceps brachii sol-sağ, brachioradialis sol-sağ, triceps brachii sol-sağ, gluteus maximus sol-sağ, tensör facia lata sol-sağ, biceps femoris sol-sağ, quardiceps femoris sağ, 50m serbest, değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p > 0,05). Deney ve kontrol grubunun gelişimsel değerleri incelendiğinde Trapezius middile sol, deltoid anterior sol-sağ, deltoid middle sol, biceps brachii sol-sağ, brachioradialis sol-sağ, gluteus maximus sol-sağ, tensör facia lata sol, biceps femoris sol-sağ, quardiceps femoris sol-sağ, 400m serbest, 50m serbest, kritik yüzme hızı değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç olarak 10-12 yaş yüzücülerde kara antrenmanlarının fonksiyonel kuvvet ve yüzme performansına pozitif yönde etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of 15 women athletes who have at least three years of training background in 10-12 age group on the strength and swimming performance of 3 days a week in addition to swimming training for 8 weeks. As a test and control group, a total of 30 athletes from 10-12 age group participated in the study. Muscle strength tests and swimming performance tests (50 m free, 400 m free, critical swimming speed tests) were applied to all groups as pre-test and post-test with 8-week intervals. The dry-land training program applied to the experimental group was prepared for the ten most commonly used muscle groups in the swimming branch in the literature. Descriptive statistics were applied to the data obtained. The data were analyzed by normal Kolmogorov-Smirnov test and the data were found to be distributed normally. The difference between the pretest values of the experimental and control groups was examined by t test in dependent groups. Since there is a difference between the pre-test values of the experimental and control groups, the development percentages of the examined variables are examined by calculating their development percentages. First, the pre-test values of the groups were compared. Trapezius middile left-right deltoid anterior left-right, deltoid middle right, triceps brachii left-right, gluteus maximus left-right, tensor facia lata left-right, biceps femoris left-right, quardiceps femoris left-right; there was a statistical significant difference between the groups in terms of 400 m free and 50 m free critical swimming velocity variability (p 0.05).