Sepiyolit destekli mucor plumbeus ile metil viyole biyosorpsiyonu
Biosorption of methyl viyolet by sepiolite supported mucor plumbeus
- Tez No: 521779
 - Danışmanlar: PROF. DR. TAMER AKAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Sorpsiyon, Mucor plumbeus, Metil viyole, İmmobilize biyokütle, Sorption, Mucor plumbeus, Methyl Violet, İmmobilized biomass
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mucor plumbeus hücrelerinin sepiyolit desteğine immobilizasyonu ile yeni bir immobilize biyosorban hazırlanmıştır. Hazırlanan sorbanın sulu ortamdan boyarmadde giderim potansiyeli hedef boyarmadde Metil Viyole (MV) için kesikli ve sürekli sistemde incelenmiştir. Kesikli sistemde immobilize biyosorbanın sulu çözeltiden MV boyarmaddesinin giderim verimi ortam pH'sı 8.0, immobilize sorban miktarı 1.2 g L–1 olduğunda %89.60 olarak bulunmuştur. Farklı sıcaklıklarda yapılan kinetik çalışmaları Lagergren yalancı birinci dereceden ve yalancı ikinci derece kinetik modelleri ve tanecik içi difüzyon modeli ile değerlendirilmiştir. Sorpsiyon denge verileri Langmiur, Freundlinch ve D-R izoterm modelleri ile değerlendirilmiştir. İmmobilize sorbanın tek tabakalı sorpsiyon kapasitesi 15 ºC'de 210,37 mg g–1 belirlenmiştir. Ayrıca sorpsiyon 50 dk'da dengeye ulaşmıştır. Sürekli sistem sorpsiyon çalışmalarında sorbanın 270 dk'ya kadar etkili bir şekilde giderim sağladığı tespit edilmiştir. İmmobilize sorban IR, SEM ve zeta potansiyeli çalışmalarıyla karakterize edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda geliştirilen immobilize sorban sulu ortamda bulunan MV boyarmaddesinin gideriminde etkili ve alternatif bir sorban olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
A new immobilized sorbent was prepared by immobilization of the Mucor plumbeus cells onto sepiolite support. Dye removal potential of prepared sorbent from aquatic media was examined for the target dye MV in batch system and continuous system. In the batch system,the dye removal yield of immobilized biosorbent was found to be 89.60% when the medium pH was 8.0 and the amount of immobilized sorbent was 1.2 g L-1. Kinetic studies carried out different temperatures were evaluted with Lagergren pseudo-first-order and the pseudo-second-order kinetic models and intra-particle diffusion model. Equilibrium data were evaluated with Langmiur, Freundlinch and D-R isotherm models.the mono layer sorption capacity of the immobilized sorbent was determined as 210,37 mg g-1 at 15ºC. The sorption equilibrium was established within 50 min. It was been found that during the studies performed on the continuous mode, the sorbent provides effective removal up to 270 min. Immibilized sorbent was characterized by IR, SEM and zeta potential analyses. Overall, the immobilized sorbent developed in our study was suggested as on effective and alternative material for the removal of MV dye from aquatic medium.