Kırıkkale'de görev yapan sağlık çalışanlarının serbest zaman etkinliklerinde sporun yeri
The place of sports in the free time activities of health workers working in Kirikkale
  1. Tez No: 521799
  2. Yazar: HARUN TÜRKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Serbest Zaman, Serbest Zaman Etkinlikleri, Spor, Health Workers, Leisure Time, Leisure Time Activities, Sports
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Serbest Zaman, globalleşen dünyada ve ülkemizde son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Özellikle insanların yoğun çalışma yükü ile yıprattıkları beden ve ruh sağlığını onarmak ve korumak için serbest zaman etkinliklerine büyük önem verdikleri görülmektedir. Yapılan araştırmalarda serbest zamanlarında spora yer veren bireylerin ruhsal ve fiziksel yönlerinin daha olumlu olduğu kanısına varılmıştır. Çalışma hayatı içerisinde gecesini gündüzüne katan, kesintisiz sağlık hizmeti vermek için günün yirmidört saatini insanlara adayan cefakâr sağlık çalışanlarımız yoğun ve stresli bir hayata sahiptirler. Bu araştırmanın amacı, böylesine stresli ve yorucu bir ortamda çalışan saygıdeğer sağlık çalışanlarımızın serbest zamanlarında spora ne sıklıkla yer verdiklerini araştırmaktır. Yapılan bu araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerde; sağlık çalışanlarının kişisel bilgileri ve sosyo-ekonomik özellikleri belirlenmiştir. Bu araştırma sayesinde sağlık çalışanlarının serbest zamanlarında genellikle aile bireyleriyle vakit geçirdikleri, çeşitli spor branşları ( genellikle yürüyüş ve yüzme) ile uğraştıkları ve sosyo-kültürel etkinliklere katıldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Free time has gained momentum in the globalizing world and our country in recent years. It is seen that people attach great importance to free time activities in order to repair and protect their physical and mental health, especially with the intensive work load. It has been concluded that the psychological and physical aspects of the individuals involved in sports in their free time are more positive. Our life-long health workers, who add the night to the day in their working life and dedicate twenty-four hours of the day to people to provide uninterrupted health service, have an intense and stressful life. The aim of this study is to investigate how often our esteemed healthcare workers who work in such a stressful and tiring environment take part in sports in their free time. As a result of this research; personal in formation and socio-economic characteristics of health workers were determined. Thanks to this research, it is determined that health work ersusually spend time with their family members in their free time, engage in various sports branches (usually walking and swimming) and participate in socio-cultural activities.