Development of nano-formulations containing neuroprotective active ingredient and evaluation of efficiency in peripheral nerve injury model
Nöropozektif aktif içeren içeren nano-formülasyonlarının gelişimi ve periferik nerve yaralanması modelinde verimliliğin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 521827
  2. Yazar: MOHAMMAD KARIM HAIDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Atorvastatin Kalsiyum, Alfa Lipoik Asit, Nanopartikül, Nanofiber, Periferik Sinir Hasarı, Hücre Kültürü, Atorvastatin Calcium, Alpha Lipoic Acid, Nanoparticle, Nanofiber, Peripheral Nerve Injury, Cell Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
HAIDAR Mohammad Karim, Nöroprotektif etkin madde içeren nanoformülasyonların geliştirilmesi ve periferik sinir hasarı modelinde etkinliklerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2018. Periferik Sinir Hasarı (PSH), en sık görülen travma türleri arasında yer almaktadır. Oluşum sebepleri arasında fiziksel yaralanma, hastalıklar ve toksinlere maruziyet gibi çok sayıda sebep bulunmaktadır. Yaralanmanın türü ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yaklaşımları bulunmaktadır. Çarpma hasarı, PSH türleri arasında en sık görülen türü (%80) olmakla birlikte tedavi için tek yok uygulanan basının kaldırılmasıdır. Buna karşın uygulanan bu tedavinin çıktıları çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Dolayısı ile ek tedavi yöntemleri ile tedavi sürecinin hızlandırılması ihtiyacı vardır. Bu çalışmanın amacı, periferik sinir hasarında rejenerasyon sürecini hızlandırmak için nöroprotektif etkin maddelerin ikili ve lokalize salımını sağlayacak içerisinde nanopartikül içeren kompozit polimerik nanofiber hazırlamaktır. Bu amaçla nöroprotektif etkin maddeler olarak alfa lipoik asit (ALA) ve atorvastatin kalsiyum (ATR) kullanılmıştır. İlk aşamada ATR içeren nanopartiküller nanopüskürterek kurutma cihazında hazırlanmış; ikinci aşamada ise hazırlanan bu nanopartiküller, içerisinde ALA ve poli(laktik-ko-glikolik)asit içeren çözeltide süspande edilmiştir. Oluşturulan bu karışım, elektrospinleme ile kompozit nanofiberlerin hazırlanmasında kullanılmıştır. Formülasyonların karakterizasyon aşamasını takiben, seçilen uygun formülasyon, siyatik sinir hasarı oluşturulmuş hayvan modelinde implante edilmiştir. Sprague-Dawley cinsi sıçanlarda kompresyon yöntemi ile siyatik sinir hasarı oluşturulmuştur. Cerrahi sonrası dönemde gerçekleştirilen motor fonksiyon ve duyusal testler sonucunda deney hayvanlarında sinir hasarında anlamlı bir düzelme olduğu görülmüştür. Buna ek olarak yapılan ultrastrüktürel incelemeler sonucunda da tedavi gruplarında normal miyelinli akson sayılarındaki artış tespit edilmiştir. Pro-inflamatuvar sitokinler üzerinde yapılan incelemelerde elde edilen bulgular geliştirilen formülasyonun etkinliğini destekleyici nitelikte sonuçlanmıştır. Sonuç olarak içerisinde ATR yüklü nanopartiküller gömülmüş olan ALA içeren nanofiberlerin periferik sinir hasarı sonrasında nöroproteksiyon amaçlı, özellikle de travma sonrasındaki ilk 15 günlük dönem içerisinde, kullanılabilecek uygun ilaç taşıyıcı sistemler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
HAIDAR Mohammad Karim, Development of Nano-formulations Containing Neuroprotective Active Ingredient and Evaluation of Efficiency in Peripheral Nerve Injury Model, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Department of Biopharmaceutics and Pharmacokinetics, Ankara, 2018. Peripheral nerve injury (PNI) is one of the common traumas. Causes of acquired peripheral neuropathy include physical injury, diseases or disorders, exposure to toxins etc. Depending on nature and severity of injury, several therapeutic methods have been proposed. Crush injury is the most common type (80% of PNI) of PNI and decompression is the only way for treatment. However, the outcome of this treatment method is not satisfactory. Therefore, accelerating the curative process by additional treatment is strongly required. The aim of this thesis is to develop a novel polymeric composite nanofiber which containing nanoparticles for dual and localized delivery of neuroprotective drugs for accelerating regeneration process of peripheral nerve injury. For this purpose, alpha lipoic acid (ALA) and atorvastatin calcium (ATR) were used as neuroprotective agents. At first step ATR loaded chitosan nanoparticles were prepared by Nano Spray drying method. At the second step, Nano Spray dryed ATR loaded chitosan nanoparticles were suspended into solution of poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) and ALA. The resulting mixture was exposed to electrospinning and electrospun nanocomposites were collected for further study. After characterization of these formulations, regrading to composition of formulation, selected formulation was used subsequently and implanted into animal model of sciatic nerve trauma. Trauma was formed with the compression method in Sprague Dawley rats. The motor function and sensory tests in the post-surgery stage revealed significant improvement in the regeneration process of nerve injury in the treated animals. The ultrastructural examination of sciatic nerve tissues samples at different timepoints also implies that the number of normal myelinated axons were increased in the treatment groups. The determination of pro-inflammatory cytokines also supported the effectiveness of the developed formulation. As the conclusion of this study, we might state that ATR loaded chitosan nanoparticles that are embedded in ALA containing nanofibers could be promising drug delivery systems for neuroprotection after peripheral sciatic nerve injury, especially depending on the faster recovery within the first 15 days period after trauma.