Genç futbolcularda fonksiyonel antrenmanın atletik performansa etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of functional training on athletic performance in young soccer players
- Tez No: 521840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OYA ERKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel hareket değerlendirme, Fonksiyonel antrenman, Atletik performans, Futbol, Functional Movement Screen, Functional Training, Athletic Performance, Football
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı: kassal dengesi bozulmuş genç futbolculara uygulanan fonksiyonel antrenman programının, futbolcuların atletik performansları ve fonksiyonel hareketlilikleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya İstanbul Kayaşehir Spor Kulübünde futbol oynayan ve Fonksiyonel Hareket Değerlendirme (FHD) skoru 16 ve altında olan 39 genç futbolcu (yaş: 16. 86, boy: 173.53, beden ağırlığı: 66.88 ) katılmıştır. Futbolcular homojen olarak 3 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplar futbol antrenmanlarına haftada 5 gün katıldı. Çalışma 8 hafta sürdü. FAG ilave olarak fonksiyonel antrenman modelini, GAG ise geleneksel antrenman modelini uyguladı. Araştırmanın öncesinde ve sonrasında durarak uzun atlama, sürat, çeviklik, denge ve FHD testleri uygulandı. Bulgular: Verilere göre KG ile GAG ve FAG arasında sezon başı performans ölçümlerinde fark bulunmazken (p>0.05), sezon sonu ölçümlerinde fark bulunmuştur (p0.05). GAG denge, çeviklik ve FHD performanslarında düşüş (p0.05). FAG' da tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görülmüştür (p≤0.001). Sonuçlar: Sonuç olarak fonksiyonel antrenman modelinin, geleneksel antrenman modeline göre; atletik performansı geliştirmede ve FHD skorlarını arttırmada daha etkili bir antrenman modeli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of functional training program on the athletic performance and functional mobility of football players. Material and method: 39 young football players (age: 16. 86, height: 173.53, body weight: 66.88) who played football in İstanbul Kayaşehir Sports Club and who had a Functional Movement Screen (FMS) Scroe of 16. were included in this study. Soccer players are divided into three groups homogeneously. All groups participated in football practice 8 weeks and 5 days a week. The functional training group implemented the FAG football training and functional training model while the traditional training group practiced football training and the traditional training model. Before and after this research, long jump, speed, agility, balance and FHD tests have been applied. Results: According to the data, while there was no difference between the performance measurements of KG and GAG and FAG in the beginning of the season (p>0.05), there was a difference in the end-of-season measurements (p0.05). In the TTG, there was a decrease in balance, agility and FHD performances (p0.05). A statistically significant improvement was observed in all parameters in FTG (p≤0.001). Conclusion: As a result, functional training model, according to the traditional training model; It can be said that it is a more effective training model in improving athletic performance and increasing FHD scores.