Elma ve işlenmiş ürünlerinde imidacloprid ve indoxacarb kalıntılarının araştırılması
Elma ve i̇şlenmiş ürünlerinde imidacloprid ve indoxacarb kalintilarinin araştirilmasi
- Tez No: 521858
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, QuEChERS, Imidacloprid, Indoxacarb, İşleme Faktörü, Apple, QuEChERS, Imidacloprid, Indoxacarb, Processing Factor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Tarımsal üretimde pestlerden dolayı üründe kalite ve kantite kaybını engellemek için pestisit kullanımı zorunludur. Bilinçsiz kullanımdan dolayı pestisit kalıntıları önemli bir sorundur. Bu çalışmada“Golden Delicious”elmaları ve işlenmiş ürünlerinde QuEChERS metodu ve LC-MS/MS cihazı kullanılarak imidacloprid ve indoxacarb kalıntı analizleri yapılmıştır. Son ilaç uygulamasından 14 gün sonra hasat edilmiş tam elmalarda 129,82 µg/kg imidacloprid bulunmuştur. Bu değer MRL'nin (500 µg/kg) altındadır. Indoxacarb kalıntısı ise MRL (500 µg/kg) değerine yaklaşmış 417,84 µg/kg olarak bulunmuştur. Son ilaçlamadan 3 gün sonra hasat edilmiş tam elmalarda 211,38 µg/kg imidacloprid kalıntısı bulunmuştur. Indoxacarb kalıntısı ise 563,7 µg/kg olarak bulunmuş MRL değerini aşmıştır. Son ilaçlamadan 14 gün sonra hasat edilen elmaların kabuklarında 622,62 µg/kg imidacloprid bulunmuştur. Kabuksuz meyve etinde 73,82 µg/kg, ilk sıkım meyve suyunda 36,02 µg/kg, tam proses meyve suyunda 46,74 µg/kg ve arta kalan posada 209,52 µg/kg imidacloprid bulunmuştur. Kabukta 1830,94 µg/kg, kabuksuz meyve etinde 163,4 µg/kg, ilk sıkım meyve suyunda 66,26 µg/kg, tam proses meyve suyunda 2,44 µg/kg ve posada 498,16 µg/kg indoxacarb bulunmuştur. Son ilaçlamadan 3 gün sonra hasat edilen elmaların işlenmiş ürünlerinde bu değerler, sırasıyla, 959,65, 134,52, 53,18, 48,08, 315,62, 2559,20, 232,28, 98,26, 3,34 ve 696,18 µg/kg bulunmuştur. Her bir ürün işlemenin, işleme faktörü (Pf) hesaplanmıştır. Kabuk ve posada kalıntı artmıştır. Kabuksuz meyve, ilk-sıkım ve tam proses elma suyunda, ve ayrıca tam proses meyve suyunda hasat dönemleri arasındaki kalıntı azalma oranları arasındaki fark %1 düzeyinde önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is necessary to use pesticides to avoid loss of quality and quantity in food due to pests. Due to the unconscious use of pesticides, their residues are important problem. In this study, imidacloprid and indoxacarb residues analyzed by using QuEChERS and LC-MS/MS in“Golden Delicious”apples and processed products. Imidacloprid residue of 129,82 μg/kg was found in raw apples harvested 14 days after last treatment. This value was below the MRL (500 µg/kg). The residue for indoxacarb was found 417,84 μg/kg and was close to MRL (500 µg/kg). On raw apples, harvested 3 days after last treatment, 211,38 μg/kg imidacloprid were found. The 563,7 μg/kg indoxacarb was found, exceeding MRL. Imidacloprid of 622,62 μg/kg was found in peel sample of harvested 14 days after last treatment. The pulp, pre-juicing, full processed-juice and bagasse included 73,82 μg/kg, 36,02 μg/kg, 46,74 μg/kg and 209,52 μg/kg imidacloprid, respectively. Similarly, 1830,94 μg/kg, 163,4 μg/kg, 66.26 μg/kg, 2.44 μg/kg and 498,16 μg/kg, indoxacarb residues were found in the peel, pulp, pre-juicing, full processed-juice and bagasse, respectively. These values were 959,65, 134,52, 53,18, 48,08, 315,62, 2559,20, 232,28, 98,26, 3,34 and 696,18 μg/kg, respectively, in the processed products of the harvester harvested 3 days after the last spraying. The processing factor of all apple process was calculated. The residue content of peel and bagasse was increased. The differences reduction of pulp, pre-juicing and full processed-juice process between pesticides was significant at 1%. The differences reduction of full processed-juice between harvest was significant at 1%.