Futbolda sınırlı alan oyun antrenmanları ile azaltım antrenmanlarının maç performansı ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi
The effect of taper training on competition performance and physiological parameters with small sided games in soccer
- Tez No: 521921
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ENİSELER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Azaltım Antrenmanı, Futbola Özgü Dayanıklılık, Sınırlı Alanda Oyun Antrenmanı, Hızlanma, Yavaşlama
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Futbolda 7 haftalık hazırlık döneminde uygulanacak olan anaerobik eşik şiddetinde oyun antrenmanları sonrası, 1 haftalık taper (azaltım) antrenmanlarının futbolcuların aerobik dayanıklılık seviyeleri ve katettikleri koşu mesafeleri incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan yaşları (ort 22±2 yıl) olan amatör liglerde futbol oynamış, henüz aktif futbol oynamayan 25 futbolcu katılmıştır. Sakatlık, antrenman takipsizliği ve kendi isteğiyle bırakma gibi nedenlerden dolayı bu çalışma 15 sporcuyla tamamlanmıştır. Çalışmaya katılan gönüllüler, 1 sezon kadar futbola ara vermiş, en az 5 yıl futbol oynamış futbolculardan seçildi. Çalışmanın başında anaerobik eşik ve futbola özgü dayanıklılık testleri yapılmıştır. 1 hafta ön hazırlık, 7 hafta aşırı antrenman, 2 hafta azaltım antrenmanı olmak üzere 9 haftalık antrenman programı uygulanmıştır. 7 haftalık antrenman yükleri hesaplanmış ve antrenman yükleri giderek artan şekilde dizayn edilmiştir. Azaltım antrenman döneminde antrenman yükleri, antrenman şiddeti düşürülmeden kapsam azaltılarak uygulanıştır. Bu antrenman döneminde aşırı antrenman dönemi öncesi, aşırı yüklenme sonrası ve azaltım antrenmanı sonrasında futbol maçı oynatılmış hem teknik beceriler hem de müsabaka koşu mesafeleri analiz edilmiştir. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre aşırı antrenman dönemi sonrasında uygulanan azaltım antrenmanları sonrasında düşük ve orta şiddette koşu hızlarında ve total kat edilen mesafelerde, futbola özgü dayanıklılık (Yo-yo Aralıklı Toparlanma Level 1Testi) seviyelerinde bir artış olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar: Yüksek şiddette antrenmanlar sonrası azaltım antrenmanı uygulaması teknik becerilerde ve koşu mesafeleri yanısıra futbola özgü dayanıklılık seviyelerinde artışa sebep olmaktadır. Bu veriler futbolda azaltım antrenman uygulamasının antrenörler için hem performans artışı hem de sürantrenmanın riskinin önlenmesi açısından önemli bir yöntem olabileceğini gösterir.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of the study is to observe the effect of 1 week taper training on aerobic endurance and running distance after 8 weeks of preparation with small sided games training applied at anaerobic threshold intensity. Methods: This study was participated by 25 football players who played football in amateur leagues with age 22 ± 2 and who is a college student in Manisa Celal Bayar University Sports Sciences Faculty. This study has been completed with 15 soccer players due to reasons such as disability, not to participate in training and voluntary withdrawal. Participants in the study were selected from soccer players who had played football for at least 5 years. At the beginning of the study anaerobic threshold, soccer specific endurance tests were applied. 2 weeks of 9 weeks training program is planned as general preparation, 6-week overload training period and 1-week taper training period. The 7-week training loads were calculated and the training loads were designed increasingly. Frequency and volume of the training sessions were decreased in taper week. A total of 3 matches were played before training and after overload and taper training. In this matches, defensive (the number of tackle, interception and pressure) and offensive (the numbers of total involvement with the ball, passing, dribbling) technical analyzes and total distance covered were carried out using the Sportscode Gamebreaker analysis program and GPS. Results : According to the results of statistical analysis, after taper training which was applied after intense training period was an increase in total walking distance, low intensity running speed, moderate running speed and soccer specific endurance levels. Conclusion : Taper training after high-intensity training has led to an increase in technical skill, running distances, and soccer-specific aerobic endurance. So taper training is recommended to trainers to improve performance and remove fatigue in soccer. Keywords : Taper Training, Soccer-Specific Aerobic Endurance, Small Sided Games, Acceleration And Deceleration.