Metalik köpüklerin taşıtlarda ısı değiştiricisi olarak kullanımının araştırılması
Investigation of use of metal foams as heat exchanger in vehicles
- Tez No: 521942
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Köpük, Eşanjör, Metalik Köpük, Isı Transferi, Aluminium Foam, Heat Exchanger, Metallic Foam, Heat Transfer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojinin gelişimi ile birlikte malzeme endüstrisi de her geçen gün ilerlemektedir. Metalik köpükler son yıllarda ortaya çıkan yeni malzemelerdendir. Bu malzemelerin en temel özelliği olan yapısının gözenek şeklinde olması sebebiyle hafiflik, darbelere dayanım, ısıl iletkenliği ve titreşim azaltma gibi avantajlara sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada alüminyum metalinin ısı iletimi göz önünde bulundurarak, alüminyum köpük malzemelerin ısı eşanjörü olarak kullanımı araştırılmıştır. Çalışmanın başlangıcında eşanjör tasarlanmış ve bu tasarıma uygun olarak açık gözenekli alüminyum köpük üretimi gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan eşanjörün iç ve dış kısmı üretilen alüminyum köpük ile doldurularak, boş ve dolu eşanjör arasında, dört adet termokupl kullanılarak sistemdeki sıvının eşanjör giriş ve çıkış sıcaklık değişimleri kıyaslanmıştır. Yapılan çalışmada genel olarak alüminyum köpük içerikli eşanjör deneylerinde daha iyi sonuçlar alınmıştır. Alüminyum köpüklerin ısıl iletimi arttırdığı ve yağ soğutucusu olarak taşıtlarda da kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Association with development of technology, the metarial industry also has grown up everyday. Metalic foams are new materials that have showed up in last years. Due to their porously structer which is their most key feature, they have advantages such as slightness, thermal conductivity, low vibration and resistance against to forces. So they become more important day by day. In this study, using of aluminium foam material as a heat exchanger was investigated by taking into account thermal conductivity of aluminium. Firstly, heat exchanger was designed and aluminium foam with opened porous was produced properly. Inner and external areas of heat exchanger were filled with aluminium foam. The temperature changes in inlet and outlet of fluid in system were compared between filled and unfilled heat exchanger by using four thermocouples. According to experimental datas, better results were obtained with using of aluminium foam. So, it can be said that aluminium foams increase the thermal conductivity and can be usen as lubrication cooler material in vehicles.