Erîke hadîsi (Sened ve metin tenkîdi)
The hadith of Arikah (Critisisme of sanad and text criticism)
  1. Tez No: 522006
  2. Yazar: NECİP SEFA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVHİT BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Erîke, Hadîs, Erîke Hadîsi, Metin Tenkîdi, Sened Tenkîdi, İsnad Şeması, Erîke, Hadith, the hadith of arikah (the couch), Text Criticism, Critisisme of Sanad, Sanad Diagram
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Erîke lafzı ilk bakışta anlaşılmasa da esasen Arapça'da koltuk, taht ve divan gibi anlamlara gelmektedir. Sıhhat incelemesi yapılacak olan hadîsin, bu isimle tesmiye edilmesinin sebebi söz konusu lafzın, hadîsin bütün rivâyetlerinde ortak kullanılan bir lafız olmasıdır. Resûlullâh'ın (s.a.s.) teşrî' (hüküm koyma) yetkisinden ve ona itâatten bahseden bu hadîs, altı ayrı sahâbî tarafından farklı tarîklerle rivâyet edilmiştir. Daha sonraki tabakalarda da bu rivâyetlerin vecihleri artmıştır. Bu çalışmada bu rivâyetler sened ve metin açısından incelenmiş olup söz konusu hadîsin, Resûlullâh'a (s.a.s.) aidiyeti tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde hadîsin senedi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Hadîsin tespit edilen rivâyetlerinin hem sahâbî râvîsi bağlamında özel, hem de bütün rivâyetlerini barındıran genel isnâd şemaları ilgili bölümlerde sunulmuştur. Daha sonra bu isnâdlarda bulunan râvîlerin her biri cerh ve taʻdîl açısından incelenmiş olup sika veya zayıf olup olmadıkları tespit edilmeye çalışılmış daha sonra senedler, ittisâline, sened sayısına, müntehâsına ve sıhhatine göre incelenmiş ve gerekli tespitler yapılmıştır. İkinci bölümde ise senedleri incelenmiş olan bu rivâyetlerin, tahrîc edildikleri kaynaklarla birlikte birer birer hem orijinal metinleri hem de tercümeleri sunulmuştur. Bu rivâyetlerin asgarî müşterekleri tespit edilmiş, rivâyet farklılıklarına dikkat çekilmiş ve neticede bu rivâyetler bütünleştirilmişlerdir. İkinci bölümün sonunda sened ve metin tenkîdi yapılan bu rivâyetler içerik ve muhteva itibarıyla farklı kriterlere arz edilmiştir. Sonuç kısmında ise hem sened hem de metin incelemesi yapılıp başta Kur'ân-ı Kerim olmak üzere farklı kıstaslara arz edilen bu hadîsin sıhhati noktasındaki tespitlerden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the meaning of the word“Erîke”is not understood at first sight, it essentially comes to meanings such as seats, throne and divan in Arabic. The reason that this hadith, which will be examined for reliability, is expressed by this name is that the word is common in all of the Hadiths narrated. There are different variants of this hadith, narrated by six diverse companions of the Prophet Muhammed (pbuh), concerning her power of judgment“teşrî'”and obedience to him. In the following historical process, these narratives have increased by branching. In this study, these narratives were examined in terms of the sanad and text, and determinations were made at the point of belonging of the Hadith to the Prophet Muhammed (pbuh). In the first part of the study, the hadith sanad was examined in detail. General sanad diagrams which includes both narratives in the context of companion narratives as well as all the narratives are presented in the relevant parts. Later, the narrators in these chains (sanad) were examined one by one for cerh and taʻdîl and it was determined whether they were strong, in the sense of reliability of the narrators, or weak. Subsequently, the sanads were examined according to its continuity, number of sanads, its first source and reliability and then necessary determinations were made. In the second part of the study, this narratives which were examined in terms of their sanads, were presented together with their original and translated texts. The least common denominator of these narratives have been determined, attention has been drawn to the differences in the narratives and as a result these narrations have been integrated. At the end of the second part these narratives whose sanad and text criticism have been made and the provisions they contain were presented with different criteria. In the final section, both the sanad as well as the text review were carried out and the results of this hadith have been pointed out in regard of various criteria, in particular the Holy Quran.