Erik ve vişne yetiştiriciliğinde viral etmenlerin tanılanması ve temiz üretim materyali elde etme imkanları üzerinde araştırmalar
The Studies on the detection of viral agents and the possibilities of virus-free production materials in the growing of plum and sour cherry
  1. Tez No: 77475
  2. Yazar: EMİNE ÖZSEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Plum (P. cerasifera Ehrh, P. salicina Lindley), sour cherry (P. cerasus L.), virus diseases, shoot tip grafting:
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
IV ÖZET ERİK VE VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VİRAL ETMENLERİN TANILANMASI VE TEMİZ ÜRETİM MATERYALİ ELDE ETME İMKANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÖZSEZGİN, Emine Doktora Tezi, Bitki Korama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Erkan Ekim 1998, 103 sayfa Bu tezde, Ege Bölgesinde daha önce yapılmış surveylerde toplanıp Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki üretim alanında muhafaza altına alınmış olan vişne (P. cerasus L.) ve yeşil erik (P. cerasifera Ehrh.) ile iç ve dış introdüksiyonlarla sağlanan japon erikleri (P. Salicina Lindley)'nde fenolojik, pomolojik ve teknolojik değerlendirmeler sonucu seçilmiş olan çeşitlerde bazı virüs hastalıklarının durumunu ortaya koymak ve bulaşık olmaları halinde sürgün ucu aşılama yöntemi ile temiz bireyler elde etmek amaçlanmıştır. P. cerasifera ve P. salicina türlerine ait çeşitlerde sharka virüsü (Plum Pox Poty Virus=PPV), erik cücelik virüsü (Prune Dwarf liar Virus=PDV), nekrotik halka leke virüsü (Prunus Necrotic Ringspot Har Virus=PNRSV), elma klorotik yaprak leke virüsü (Apple Chlorotic Leaf Spot Clostero Virus=ACLSV) ve çilek latent halka leke virüsü (Stawberry Latent Ringspot Nepo Virus=SLRSV); P. cerasus türüne ait çeşitlerdeerik cücelik virüsü (Prune Dwarf Ilar Viıus-PDV) ve nekrotik halka leke. virüsü (Prunus Necrotic Ringspot Har Virus=PNRSV)'nün bulunma durumu saptanmaya çalışılmıştır. Yapılan tanılama çalışmaları (mekanik inokulasyon, chip budding ve Elisa testleri) sonucunda P. Cerasifera'da bazı çeşitlerin PDV, PNRS V ve. ACLSV ile; P. salicina'da PPV, PDV, PNRSV ve SLRSV ile; P. cerasus'ta ise PDV ve PNRSV ile bulaşık oldukları saptanmıştır. Bu türlere ait çeşitlerde saptanan bu virüsleri arındırmak için sürgün ucu aşılama çalışması yapılmış, bu çalışma sonucunda P: cerasifera'da, ACLS V'nden, P. salicina'da. ise PPV'nden temiz bitkiler elde edilirken, P. cerasifera, P. salicina ve P. Cerasus'ta bulaşık çeşitlerden PDV, PNRSV ve SLRSV arındırılamamıştır. Anahtar sözcükler Erik: (P. cerasifera Ehrh., P: salicina Lindley) vişne (P. cerasus L.), virüs hastalıkları, sürgün ucu aşılama.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE STUDIES ON THE DETECTION OF VIRAL AGENTS AND THE POSSIBILITIES OF VIRUS-FREE PRODUCTION MATERIALS IN THE GROWING OF PLUM AND SOUR CHERRY ÖZSEZGİN,Emine MSc in Civil Eng. Supervisor Assoc. Prof. Dr. Semih Erkan October 1998, 103 pages In the present research, the main goals were to determine the existence of virus diseases in the individuals selected from varieties of plum (P. cerasifera Ehrh.) and sour cherry (P. cerasus L.) which were collected in the previous surveys and planted in Aegean Agricultural Research Institue and the variety of japan plum (P. salicina Lindley) obtained from inside and outside introductions considering the evaluations of phenological, pomological and technological properties and providing that they were infected with virus(es) to get virus-free plants with shoot tip- grafting. Firstly, Plum Pox Poty Virus (PPV), Prune Dwarf Dar Virus (PDV), Prunus Necrotic Ringspot Virus (PNRSV), Apple Chlorotic Leaf Spot Clostero Virus (ACLSV) and Stawberry Latent Ringspot Nepo Virus (SLRSV) were tried to find out in the varieties of P. cerasifera Ehrh. and P. salicina Lindley and Prune Dwarf Har Virus (PDV) and Prunus Necrotic Ringspot Virus (PNRSV) in the cultivars of P. cerasus L.VII The detection studies (mechanical inoculation, chip budding and Elisa) showed that the some plants of P. cerasifera were infected with PDV, PNRSV and ACLSV while in the some plants of R salicina were diseased with PPV, PDV, PNRSV and SLRS V. Morever, it was observed that certain plants samples from P. cerasus were infected with PDV and PNRSV. In the following" step- of the study, shoot tip^ grafting assays were performed in order to eliminate the determined viruses from the specimens of plant varieties mentioned above. The results of these assays indicated that ACLSV was eliminated in P. cerasifera while in P. salicina PPV-free plants were obtained. In P. cerasifera, P. salicina and P. cerasus, PDV, PNRSV and SLRSV were not cleaned from the plants of mentioned varieties by using this method.