The place of the cyber warfare in the international law
Siber savaşın uluslararası hukuktaki yeri
- Tez No: 522101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber Savaş, Siber Saldırı, Jus ad Bellum, Kuvvet Kullanımı, Silahlı Saldırı, Cyber Warfare, Cyber Attack, Jus ad Bellum, Use of Force, Armed Attack
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Siber savaş”kavramı, 20. yüzyılın son yıllarından itibaren, uluslararası barış ve güvenliğe karşı yeni bir tehdit olarak ortaya çıkmıştır. Dünyada kişisel bilgiler, banka hesapları, çok gizli devlet bilgileri, silah sistemleri, güç santralleri gibi bilgisayar ağlarına bağlı olan her şey“siber saldırılara”karşı çok hassastır. Bu risk, siber savaşı, uluslararası ilişkilerin en sorunlu alanlarından birisi haline getirmiştir. Bilgisayar sistemleri ve internetteki hızlı teknolojik gelişmeler, devlet ve devlet dışı aktörlerin siber ortamda harekete geçebilmesini sağlamaktadır. Bu hareketler bazen beklenenin çok üzerinde asimetrik etkilere yol açmaktadır. Bu noktada, siber saldırı kurbanı olan devletlerin kendilerini nasıl koruyacakları ve siber saldırılara nasıl karşılık verecekleri, uluslararası hukuk düzenlemelerinin farklı yorumlanmasından dolayı hala muğlak kalmıştır. Bu boşluğu doldurmak için, siber savaşın yasal statüsü, uluslararası hukukta var olan“kuvvet kullanımının”yasaklanması, kuvvet kullanımının istisnaları, meşru müdafa ve“silahlı saldırı”kavramlarıyla ilişkilendirilmelidir. Bu nedenle, bu tezde, siber savaşın hukuki boyutları, uluslararası hukuktaki“jus ad bellum”kuralları ışığı altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of“cyber warfare”has appeared as a new threat to the international peace and security since the last decades of the 20th century. Everything connected to the computer networks in the world, such as personal information, bank accounts, top – secret government data, weapon systems, and power plants are highly vulnerable to“cyber attacks”. This risk makes the cyber warfare one of the most problematic areas of international relations. The rapid technological advance in computer systems and Internet enables state and non – state actors to be able to take actions in cyberspace. Their activities sometimes cause asymmetric effects which are much more than expected. In this point, how the victim states of cyber attacks protect themselves and how to respond these attacks have still remain ambiguous because of the different interpretations of international law arrangements. In order to fill this loophole, the legal status of cyber warfare must be related with the concepts of prohibition of“use of force”, the exceptions of use of force, self – defense, and“armed attack”which are exist in the current international law. For this reason, in this thesis, the legal aspects of cyber warfare are examined in the light of“jus ad bellum”in international law.