İhaleye fesat karıştırma suçunun ortaya çıkış biçimlerine göre istihbari yorumu: 2000-2022 yılları arası Yargıtay 5. Ceza Dairesine ait karar metinlerinin içerik analizi
Intelligence interpretation of tender crimes in Turkey: Examination of Supreme Court decisions
- Tez No: 836030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mali Suçlar, İhale Hukuku, İhaleye Fesat Karıştırma, Edimin İfasına Fesat Karıştırma, Nitelikli Dolandırıcılık, İstihbarat, Ekonomik Savaş, Psikolojik Savaş, Siber Savaş, Financial Crimes, Tender Law, Bid Rigging, Fraudulent Execution, Qualified Fraud, Intelligence, Economic Warfare, Psychological Warfare, Cyber Warfare
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, diğer suç türlerine kıyasla daha nitelikli unsurları profilinde barındıran mali suçların, önemli bir kısmıyla bir arada vuku bulan ihale suçlarının, gerçekleşme biçimlerine bakarak istihbari yorumunu yapabilmek, bu noktada istihbaratın alt dalları olan ekonomik, psikolojik ve siber savaşın hangi unsurlarını mikro planda uhdesinde bulundurduğunu ortaya koymak, ihale suçlarının ortaya çıkış biçimleri ve faillerin stratejik, operasyonel ve taktiksel hareket tarzlarını inceleyerek örgütlü mali suçlarla mevcut mücadele stratejilerinin gözden geçirilmesini ve bu noktada yenilikçi yaklaşımların mümkün olup olmadığını tartışmaktır. Bu çalışmanın amacı, diğer suç türlerine kıyasla daha nitelikli unsurları profilinde barındıran mali suçların, önemli bir kısmıyla bir arada vuku bulan ihale suçlarının, gerçekleşme biçimlerine bakarak istihbari yorumunu yapabilmek, bu noktada istihbaratın alt dalları olan ekonomik, psikolojik ve siber savaşın hangi unsurlarını mikro planda uhdesinde bulundurduğunu ortaya koymak, ihale suçlarının ortaya çıkış biçimleri ve faillerin stratejik, operasyonel ve taktiksel hareket tarzlarını inceleyerek örgütlü mali suçlarla mevcut mücadele stratejilerinin gözden geçirilmesini ve bu noktada yenilikçi yaklaşımların mümkün olup olmadığını tartışmaktır. Çalışmanın ortaya koymak istediği şey ise, mali suçlar ağırlıklı olarak mağdurların iknasına dayalı olduğu için psikolojik savaşın, maddi menfaat ve kamu zararı gibi iktisadi yönleri olması sebebiyle ekonomik savaşın, bilişim sistemleri veya kamu kurumlarına ait veri tabanlarının yetkisiz erişimine dayalı olduğu için siber savaşın konusunu oluşturan -ve böylece istihbaratın alt başlıklarına denk düşen- unsurları mikro planda içinde bulundurmasıdır. Mali suçların faili olan şahıslar, kriminal bir uzmanlaşmaya sahip olmaları ve nitelikli bir plan ve program üzere hareket etmeleri sebebiyle akıl oyunu olarak tabir edebilebilecek anlamıyla (intelligence) istihbaratçı gibi düşünür ve davranır, suça konu fiillerini hileli davranışlarla ortaya koyarlar. Her mali suçun istihbari anlamda stratejik, operasyonel ve taktiksel seviyedeki hedeflerini belirlemek mümkündür. Hem failleri hem de mağdurları ve mücadeleci birimleri için örtülü bir istihbarat savaşı olarak ortaya çıkan mali suçların, stratejik seviyedeki hedefi hipoteze göre maddi menfaat temin etmektir, operasyonel seviyedeki hedefler mali suçun türüne, taktiksel seviyedeki hedefler ise suçun gerçekleşme biçimine bakılarak belirlenebilir. Olay örneklerine göre rüşvet, zimmet, irtikap, nitelikli dolandırıcılık ve diğer mali suç türlerinin hemen hemen tümünün bir arada gerçekleştiği gözlemlenen ve böylece diğer mali suç türlerini kapsayıcı yönü bulunan ihaleye fesat karıştırma suçunun stratejik, operasyonel ve taktiksel seviyedeki hedeflerini belirlemek mali suçların geneli için anlamlı bir yorum yapma imkanı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make an intelligence interpretation of the financial crimes, which contain a significant part of the financial crimes, which contain more qualified elements compared to other types of crimes, by looking at their realization patterns, at this point, to reveal which elements of economic, psychological and cyber warfare, which are sub-branches of intelligence, are under its responsibility in the micro plan. The aim of the study is to review the current fighting strategies against organized financial crimes by examining the emergence of procurement crimes and the strategic, operational and tactical actions of the perpetrators and to discuss whether innovative approaches are possible at this point. The claim of the study is that, since financial crimes are predominantly based on the persuasion of victims, economic warfare is based on unauthorized access to information systems or databases of public institutions because psychological warfare has economic aspects such as financial benefit and public harm, which constitutes the subject of cyber warfare - and thus the lower level of intelligence. It contains the elements corresponding to the titles in the micro plan. Persons who are perpetrators of financial crimes think and act like intelligence agents, in the sense that we can call it a mind game, because they have a criminal specialization and act according to a qualified plan and program, and they reveal their criminal acts with fraudulent behavior. It is possible to determine the strategic, operational and tactical targets of each financial crime in terms of intelligence. Financial crimes, which take place as a covert intelligence war for both its perpetrators and victims and combatant units, the strategic level goal is to provide material benefit according to the hypothesis, the operational level targets can be determined by the type of financial crime, and the tactical level targets can be determined by the way the crime takes place. Determining the strategic, operational and tactical targets of the Tender Rigging Crime, which is observed to occur almost all of the types of Bribery, Embezzlement, Extortion, Skilled Fraud and other financial crimes according to the incident examples, and thus includes other types of financial crimes, is a meaningful tool for financial crimes in general. will give you the opportunity to comment.