Kontrast madde kullanımına bağlı gelişen akut böbrek hasarının erken tanısında mikroRNA 21'in yeri
  1. Tez No: 522111
  2. Yazar: BÜŞRA YÜZKOLLAR SÜZÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, kontrast madde nefropatisi, miRNA-21, Sistatin C, Beta 2 mikroglobulin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Kontrast maddeye bağlı nefropati radyokontrast maddenin verilmesini takiben böbrek fonksiyonlarındaki akut bozulma olarak tanımlanır. Çalışmamızda konjenital kalp hastalığı olan ve tanısal amaçlı kardiyak anjiyografi yapılan hastalarda kontrast maddeye bağlı akut böbrek hasarı (ABH) gelişiminin erken göstergesi olarak mikroRNA-21 (miRNA-21)'in değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Konjenital kalp hastalığı nedeniyle izlenen ve tanısal amaçlı anjiyografi yapılması planlanan 0-18 yaş arası 44 hasta ile kronik bir hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan, benzer yaş ve cinsiyette 25 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Hastalardan 0, 12. saat, 24-48 saat ve 4-6 gün içinde serum sistatin-C (Sis-C), miRNA-21, BUN, kreatinin (Cr) bakılmak üzere 3 kez kan, 0. saat, 24-48 saat içinde ve 4-6 gün içinde spot idrarda beta2 mikroglobulin (B2-MG), mikroalbumin (MA), Cr düzeyleri bakılmak üzere 2 kez idrar örnekleri alındı. Kontrol olgularından ise bir kez kan ve idrar örneği alındı. Tüm olgulara vücut kompozisyon analizi (VKA) yapıldı. Hasta ve kontrol grubunun tahmini glomerüler filtrasyon hızları (tGFH)'ları orjinal Schwartz formülü (teGFH) ve düzenlenmiş Schwartz formülü (tyGFH) kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Hasta grubunun 22'si erkek (%50), 22'si kız (%50), kontrol olgularının 9'u erkek (%36), 16'sı kız (%64) idi. Hasta ve kontrollerin median yaşları (Çeyrekler arası aralık) sırasıyla 5.7 (8.7) ve 12.08 (7.26) yıl idi. Hasta grubunun 0.saat, 12. saat, 24-48.saat ve 4-6.gün miRNA-21(2-ΔCt) ölçümlerinin kontrol grubu değerine göre anlamlı farkı olmadığı görüldü. Serum miRNA 21 düzeylerinin sıralı ölçümleri arasında da fark saptanmadı. Hastaların idrar B2-MG/Cr düzeylerinin sıralı ölçümleri de farklı bulunmadı (p>0.05). Hasta grubunda 24-48.saat ve 4-6.gün B2-MG/Cr değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p=0.001, p=0.017). İşlem sonrası altı günlük izlemde 44 hastanın 4'ünde (% 9.09) en az bir zaman diliminde ABH geliştiği gözlendi. Akut böbrek hasarı gelişen ve gelişmeyen grup arasında kontrast madde dozu ve ilaç kullanımı açısından anlamlı fark bulunamadı. Sonuç olarak tanısal kardiyak anjiyografi yapılan hastalarda serum Sis-C değerlerinin GFH azalmadan yükselmesi, işlem sonrası böbrek fonksiyonlarının izleminde Cr'den daha yararlı olduğunu düşündürmüştür. İzlemde idrar B2-MG/Cr değerlerinin yüksek bulunması nedeniyle kontrast madde kullanımı sonrası glomerüler hasar gelişmese de tübüler hasarın gelişebileceği ve tübüler hasarı gösteren belirteçlerin de araştırılması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Mikro RNA-21 düzeyi, kontrast madde kullanımı sonrası anlamlı değişiklik göstermemiştir ancak bu konuda geniş hasta sayılarıyla ve daha uzun takip süresi olan çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Tübüler fonksiyonların etkilenmesi nedeniyle bu hastaların böbrek fonksiyonlarının uzun dönem takibi önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Contrast mediated nephropathy (CMN) is defined as an acute impairment of renal function following radiocontrast material is given. The aim of this study was to evaluate microRNA-21 (miRNA-21) as an early indicator of contrast induced acute kidney injury in children with congenital heart disease undergoing cardiac angiography. Method: Fourty four patients with congenital heart disease undergoing cardiac angiography and 25 healthy children of similar age and gender with no chronic disease and drug use were included in the study. Blood samples were obtained from patiens in 0, 12, 24-48 hours and 4-6 days, and in order to look for serum sistatin-C (Sis-C), miRNA-21, BUN, creatinine (Cr) levels were measured. Urine samples were obtained from patients in 0, 24-48 hours and 4-6 days, and beta2 microglobulin (B2-MG), microalbumin (MA), Cr excretion were measured. Blood and urine samples were obtained once from the controls. Body composition analysis (BCA) was performed in all patients and controls. The estimated glomerular filtration rates (eGFH) of the patient and control groups were calculated using the original Schwartz formula (eGFH) and revised Schwartz formula (erGFH). Results: There were 22 male ( %50) and 22 female ( %50) with a median (interquarti range-IQR) age of 5.7 (8.7) years in patient group. Control group was consisted of 9 male ( %36) and 16 female ( %64) with a median (IQR) age of 12.08 (7.26) years. There was no significant difference of 0, 12, 24-48. hours and 4-6 day miRNA-21 (2-ΔCt) levels between patients and control group. There was no significant difference in serum miRNA 21 levels measured in different time periods during the follow-up. Beta 2 MG/Cr ratio at 24-48 hour and 4-6 day of the patients were significantly higher than the controls (p=0.001 and p=0.017 respectively). There were no significant difference in recurrent measurements of urine B2-MG/Cr ratio of the patients (p>0.05) . Acute kidney injury is observed in 4 (9.09%) patients during 6-days follow-up period. No significant difference was found in patients with and without AKI in terms of contrast agent dose and drug use. In conclusion, the increase in serum Sis-C levels ​​with constant GFR in patients undergoing diagnostic cardiac angiography suggested that it was more beneficial than Cr in the follow-up of kidney function. In the follow-up, because of the high levels of urinary B2-MG/Cr, it should be considered that although glomerular damage does not occur after contrast media use, tubular damage may develop and tubular markers should also be investigated. Micro RNA-21 level did not show any significant change after contrast media use, hovewer, studies with larger number of patients and longer follow-up period should be performed. Long-term follow-up of the kidney function of these patients is recommended because of effected renal tubular function. Keywors: Acute Kidney Injury, contrast induced nephropathy, miRNA-21, Sistatin C, Beta 2 microglobulin