Ağıziçi maksiller molar distalizasyonu için kullanılan aygıtların dişsel etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A Comparative Evaluation of the Dental Effects of Devices Used for Intraoral Maxillary Molar Distalization
  1. Tez No: 522133
  2. Yazar: ECE ÇAVDAR KOLDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN EBRU ŞENIŞIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molar distalizasyonu, iskeletsel ankraj, Wilson distalizasyon arkı, mini vida destekli distalizasyon, Molar distalization, skeletal anchorage, Wilson distalization arches, mini screw supported distalization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Ağıziçi Maksiller Molar Distalizasyonu İçin Kullanılan Aygıtların Dişsel Etkinliklerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Ağız içi maksiller molar distalizasyonu pek çok aparey ile farklı ankraj ünitelerinden destek alınarak yapılabilir. Bu çalışmanın amacı; ağız içi molar distalizasyonunda kullanılan diş-doku destekli Wilson bimetrik distalizasyon arkı apareyi ile iskeletsel ankraj destekli palatinal vidalı distalizasyon apareyinin, maksilladaki dişsel etkinlikleri açısından 3 boyutlu verilerle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışmamıza yaş ortalaması 14,84 yıl olan 24 kız ve 11 erkekten oluşan toplam 35 birey dâhil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen bireyler randomize olarak 2 gruba ayrılarak, birinci gruba palatinal vidalı distalizasyon apareyi (PVD grubu), ikinci gruba ise Wilson bimetrik distalizasyon arkı apareyi (WAD grubu) uygulanmıştır. Süper sınıf I ilişki elde edilmesiyle sonlanan ortalama distalizasyon süreçleri PVD grubu için 11,69 ay, WAD grubu için ise 7,09 aydır. Dişsel etkiler, distalizasyon işlemi öncesinde (T0) ve sonrasında (T1) direkt ağız içi tarama yöntemiyle alınan, 3 boyutlu dijital modellerin çakıştırılması ile değerlendirilmiştir. Maksiller arkta yer alan tüm dişler üzerinde belirlenen noktaların, T0 ve T1 dönemlerinde, koordinat düzlemi üzerindeki değişimleri dişlerin her üç düzlemdeki hareketlerinin incelenmesini sağlayan noktasal ölçüm parametrelerini oluşturmaktadır. Premolar ve molar dişlere ait rotasyon ve devrilme-dikleşme miktarlarının saptanması amacıyla kullanılan açısal parametreler ise, premolar ve molar dişlerin bukkal ve palatinal tüberküllerinde belirlenen noktalardan geçen doğrunun, y (sagittal düzlem-BETA açısı) ve z (vertikal düzlem-ALFA açısı) ile yaptığı açılardır. İstatistik değerlendirme, elde edilen verilerin faktöriyel düzende tekrarlanan ölçümlü varyans analizi (RANOVA) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre, apareylerin keser dişler üzerindeki etkisi farklıdır. İskeletsel ankraj grubunda üst keser dişlerde retrüzyon, diş-doku destekli WAD apareyi grubunda ise protrüzyon meydana gelmiştir. Apareylerin 1. molar dişlerde meydana getirdiği distalizasyon miktarları arasında istatistik fark bulunamamış, her iki aparey ile de istatistik olarak önemli miktarda distalizasyon elde edilmiştir. Elde edilen distalizasyon miktarı PVD grubunda ortalama 3,77 mm (0,32 mm/ay), WAD grubunda ise ortalama 3,16 mm (0,45 mm/ay)'dir. Distalizasyon sürecinde maksiller birinci molar dişlerde, PVD grubunda meziyopalatinal rotasyon ve bukkale devrilme hareketi, WAD grubunda ise meziyobukkal rotasyon ve dikleşme hareketi gerçekleşmiştir. Her iki distalizasyon apareyi ile maksiller arkta bukkal yönde lateral hareket (ekspansiyon) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Comparative Evaluation of the Dental Effects of Devices Used for Intraoral Maxillary Molar Distalization Intraoral maxillary molar distalization can be performed with support from different anchorage units. The purpose of this study is to comparative evaluation of tooth-tissue supported Wilson 3D bimetric distalization arches and the skeletal anchor supported palatinal screw distalization device used in intraoral molar distalization in terms of 3-D maxillary dental data. A total of 35 individuals (24 female, 11 male) with a mean age of 14.84 years were included in our study. Individuals included in our study were randomly divided into two groups and the first group was treated with a palatinal screw distalization device (PVD group) and the second group was treated with Wilson 3D bimetric distalization arches (WAD group). The mean distalization processes ended with a super class I relationship were 11.69 months for the PVD group and 7.09 months for the WAD group. The dental effects were assessed by overlapping 3-D digital models prior to distalization (T0) and after (T1) by direct intraoral scanning. In T0 and T1 periods changes in the coordinate plane of dental points on all teeth situated in maxillary dentition, determined the point measurement parameters of the movement of the teeth in all three planes. The angular parameters used for the determination of the amount of rotation and roll-over from the premolar and molar teeth are the angles formed with y (sagittal plane-BETA angle) and z (vertical plane-ALFA angle) which were obtained from the points determined in the buccal and palatal tubercules of the premolar and molar teeth. The statistical evaluation was carried out with the repeated measurement variance analysis (RANOVA) of the obtained data in factorial order. According to the results of our study, the effect of the devices on the anterior teeth is different. In PVD group, the upper incisor teeth were retracted, while protrusion were ocuured in WAD group. There was no statistical difference between the amount of distalization in first molars and a significant amount of distalization was obtained with both devices. The mean amount of distalization was 3.77 mm (0.32 mm / month) in the PVD group and 3.16 mm (0.45 mm / month) in the WAD group. During the period of distalization, mesiopalatinal rotation and buccal tipping of first molars were observed in the PVD group, mesiobuccal rotation and palatal tipping were observed in the WAD group. Lateral movement (expansion) in the buccal direction were obtained in the maxillary arch with the effect of both distalization devices.