Kliniğimizde takip ve tedavi edilen dil kanserli olguların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of patients with tongue cancer have been followed and treated in our clinic
  1. Tez No: 522132
  2. Yazar: FIDAN RAHIMLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: dil kanseri, tümör diferansiasyonu, prognostik faktörler, yassı epitel hücreli karsinom, tongue cancer, tumor differentiation, prognostic factors, squamous cell carcinoma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde tedavi edilen dil kanserli olguların demografik bilgileri, etyolojik açıdan önemli olabilecek faktörler, histopatolojik veriler, tedavi seçenekleri ve postoperatif takip süreçleri incelenerek, sağkalım üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve literatür verileriyle karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda 2007- 2018 yılları arasında dil kanseri nedeniyle tedavi edilen ve histopatolojik sonucu yassı epitel hücreli karsinom olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın yaş ortalaması 58,9, erkek kadın oranı 2/1 olarak tespit edilmiştir. Hastaların %85'inde tümör oral dilde, %15'de dil kökünde yerleşimli idi. Hastaların % 96,7'sine tümör boyut ve yerleşimine göre transoral yaklaşımla parsiyel glossektomi, hemiglossektomi veya total glossektomi uygulanmıştır. En sık boyun metastazı seviye II'de görülmüştür. %35 hastada operasyon sonrası lokal ve bölgesel nüks izlenmiştir. %15 hastada uzak organ metastazı izlenmiştir. Sonuç: Dil kanserlerinin büyük çoğunluğunu yassı epitel hücreli karsinomlar oluşturmaktadır. Hastaların başvurudaki T evresi arttıkça, sağkalımın düştüğü gözlenmiştir. Tümör diferansiasyon derecesi azaldıkça hastanın başvuru esnasında boyun metastazı, boyun rekürrensi ve uzak metastaz gelişme oranı da artmaktadır. Tümör diferansiasyonun preoperatif belirlenmesinin tedavi planlanması, elektif boyun diseksiyonu yaklaşımı, hasta takipleri ve prognoz açısından önemli yere sahiptir. Klinik N0 görülen hastalara boyun diseksiyonu yapılması konusundaki çelişki devam etmektedir. Primer hastalığa bağlı ölen hastalarda ölüm nedeni lokorejyonel nüksler ve hastaların tedaviyi yarım bırakmaları olmuştur.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: The aim of this study was to evaluate the demographic information of patients with tongue cancer have been treated in our clinic, to evaluate the etiologic factors, histopathological data, treatment options and postoperative follow-up processes, to evaluate their effects on survival and to compare them with the literature data. Materials and Methods: Tongue cancer patients with histopatology result of squamous cell carcinoma who have been treated in Kocaeli University Faculty of Medicine , Department of Otorinolaryngology, between 2007-2018 were included in the study. Results: The mean age of the 60 patients included in the study was 58.9, and male/female ratio was 2/1. In 85% of the patients, the tumor was located in the oral tongue and 15% in the tongue root. 96.7% of the patients underwent partial glossectomy, hemiglossectomy or total glossectomy with transoral approach according to tumor size and location. The most common neck metastasis was seen at level 2. Local and regional recurrence was observed in 35% of the patients. Distant organ metastasis was observed in 15% of the patients. Conclusion: The majority of tongue cancers are squamous cell carcinomas. Survival was observed to decrease as the additionally T-phase increased cases. As the degree of tumor differentiation decreases, the rate of neck metastasis, neck recurrence and distant metastasis development is increased during admission. Preoperative management of tumor differentiation has an important role in the treatment planning, elective neck dissection approach, patient follow-up and prognosis. There is still controversy about neck dissection in patients with clinical N0. In the patients who died due to primary disease, the cause of death was locoregional recurrences and the patients discontinued the treatment.