Yapım Süresi Kısıtlı İnşaat İşlerinde Kaynak Dengelemesi
Resource Leveling in Time Constrained Construction Works
  1. Tez No: 522189
  2. Yazar: ABDO AKMEL AGANE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Dengelemesi, Proje Yönetimi, Kaynak Planlama, Resource Leveling, Project Management, Resource Planning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde inşaat yatırım projelerinde kaynakların optimum şekilde kullanılması çok büyük önem kazanmıştır. Projeye ait maliyet ve yapım süresinin en uygun şekilde belirlenmesinin yansıra makine, işgücü, malzeme, gelir ve gider gibi birçok kaynağın belirli teknikler kullanılmak suretiyle, yapım süresi kısıtlı olan projelerde dengelenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, şantiyelerde mevcut olan kaynakların optimum şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, Burgess ve Killebrew'in önerdikleri kaynak dengeleme kareler toplamı yöntemi kullanılarak şantiyelerde kaynak dengelemesi araştırılmıştır. Bu yöntemle ayrıca proje süresini değiştirmeksizin kaynak kullanım kapasitesinin artırılması, yığılma oranının azaltılması hedeflenmiştir. Proje planlama ve iş programları yapabilen hazır paket programlar kullanılarak kritik olmayan faaliyetleri ertelemek suretiyle proje süresini değiştirmeden, kaynak kullanım profil eğrileri elde edilmiştir. Kaynak kullanım profil eğrilerindeki dalgalanmanın azaltılması, mevcut kaynakların kullanım kapasitesinin artırılması için, bolluklu işlemlerdeki ileri tarihlere erteleme işlemleri ile en uygun olabilecek kaynak profilleri elde edilmiştir. Yöntemin uygulanmasından elde edilen sonuçlara göre kullanılan yöntemin proje planlama ve kaynak dengeleme alanında kullanılabilirliği test edilmiştir. Yöntemin uygulanmasından önceki ve sonrasındaki kaynak profil eğrilerine göre sonuç değerler kıyaslandığında özellikle işgücü dengelemesi anlamında daha optimum sonuçlar elde edilmiştir. İşgücü dengelemesi yapılmasıyla şantiyelerdeki fazla, artık ve boş bekleyen işgücü sayısının azaltılmasıyla işgücü maliyetlerinde hissedilebilir derecede azalma sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, in construction investment projects, the optimum use of resources has become very important. Many sources such as machinery, manpower, materials, income and expenditure need to be balanced in projects with limited construction time by using certain techniques, reflecting the project cost and construction period in the most appropriate way. In this study, resource leveling in the sites was investigated using Burgess and Killebrew 's method of summing the source balancing squares in order to ensure that the resources available in the yards are used optimally. Also using this method, it is aimed to increase the resource utilization capacity and decrease the accumulation rate without changing the project duration. Resource usage profile curves were obtained by postponing non-critical activities using package programs capable of project planning and work programs, without changing the project duration. In order to reduce the fluctuation of the resource profile curve, to increase the utilization capacity of the available resources, the resource profiles which can be most suitable with the postponement of the future dates in the abundant processes have been obtained. According to the results obtained from the implementation of the method, the usability of the method used in the field of project planning and resource leveling has been tested. When the results are compared according to the resource profile curves before and after the application of the method, more optimal results have been obtained especially in terms of labor leveling. Labor reveling has reduced the perceived reductions in labor costs by reducing the number of surplus, redundant and vacant labor in the workplaces.