Küresel grafitli ggg-70 dökme demirin minumum miktarda yağlama tekniği kullanılarak tornalanmasında işlenebilirliğinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of machinability in turning of ductile cast iron ggg-70 using minimum quantity lubrication technique
  1. Tez No: 522205
  2. Yazar: ŞAFAK SERTSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN KAÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: MMY, MQL, Tornalama, Takım aşınması, Yüzey pürüzlülüğü, MQL, Turning, Tool wear and surface roughness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, talaşlı imalatın önemli operasyonlarından olan tornalamada minimum miktarda yağlama (MMY) şartlarının işlenebilirlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, MMY içine nano boyutlu katı yağlayıcı MoS2 karıştırılmış ve GGG 70 küresel grafitli dökme demir tornalanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü, takım aşınması ve talaş geometrileri incelenmiş ve nano-MoS2'nin işlenebilirlik üzerine etkileri araştırılmıştır. Kesme deneyleri 350 m/dak kesme hızı, 0,2 mm/deir ilerleme ve 4 mm kesme derinliğinde yapılmıştır. Kuru kesme, geleneksel soğutma, MMY ve 3 farklı oranda nano-MoS2 katkılı MMY şartlarında elde edilen yüzey pürüzülülüğü (Ra, Rz) değerleri kesici takım aşınmaları ve talaş oluşumları incelenmiştir. MMY sisteminde 3 farklı basınç ve 2 farklı debi değiken olarak belirlenmiştir. Ra ve Rz sonuçlarının ve bunların deney parametreleri ile olan ilişkilerinin belirlenmesi için varyans analizi, Dunnet ve Tukey testi gibi bir dizi istatistiksel işlem yapılmıştır. Kuru tornalama şartlarında en yüksek ortalama Ra değeri elde edilmiştir. Normal püskürtme, MMY ve nano MoS2 katkılı MMY şartlarında pürüzlülük değeri azalmıştır. Ra değerinde kuru işleme şartlarına göre % 37 değerinde, Rz değerinde ise % 39 oranında bir azalma elde edilmiştir. Takım aşınmaları üzerine nano-MoS2 katkısının olumlu etkileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of minimum amount of lubrication (MQL) conditions on machinability in turning, which are important operations of machining, have been investigated. In this context, the MQL is mixed with the nano-sized solid lubricant MoS2 and the GGG 70 spheroidal graphite cast iron is turned. Surface roughness, tool wear and chip geometry were investigated and the effects of nano-MoS2 on machinability were investigated. Shear tests were performed at a cutting speed of 350 m / min, a feed rate of 0.2 mm / s and a cutting depth of 4 mm. Surface roughness (Ra, Rz) values obtained in MQL conditions with dry cutting, conventional cooling, MQL and 3 different nano-MoS2 additions were investigated for cutting tool wear and chip formation. In MQL system, 3 different pressures and 2 different flow rates were determined. A number of statistical procedures such as variance analysis, Dunnet and Tukey test were performed to determine the relationship between Ra and Rz results and their relation to experimental parameters. The highest average Ra value was obtained under dry running conditions. In MQL conditions with normal spray, MQL and nano MoS2 addition, the roughness value is reduced. A reduction of 37% in R a and 39% in R z has been achieved according to dry processing conditions. The contribution of nano-MoS2 on tool wear has been positive.