Küresel grafitli ggg-70 dökme demirin minumum miktarda yağlama tekniği kullanılarak frezelenmesinde işlenebilirliğinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of mechainability in milling of ductile cast iron ggg-70 using minimum quantity lubrication technique
  1. Tez No: 522204
  2. Yazar: BÜLENT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN KAÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: MMY, MQL, Frezeleme, Takım aşınması ve yüzey pürüzlülüğü, MQL, Milling, Tool wear and surface roughness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tez çalışması kapsamında, talaşlı imalat operasyonları içerisinde önemli yer tutan frezeleme operasyonlarında minimum miktarda yağlama (MMY) şartlarının işlenebilirlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, MMY içine nano boyutlu katı yağlayıcı MoS2 karıştırılmış ve GGG70 küresel grafitli dökme demir frezelenmiştir. Yüzey pürüzlülüğü, takım aşınması ve talaş geometrileri incelenmiş ve özellikle nano-MoS2'nin etkileri araştırılmıştır. Frezeleme deneyleri 300 m/dak kesme hızı, 0,2 mm/devir ilerleme ve 4 mm kesme derinliğinde yapılmıştır. Kuru kesme, geleneksel soğutma, MMY ve 3 farklı oranda nano-MoS2 katkılı MMY şartlarında elde edilen yüzey pürüzülülüğü (Ra, Rz) değerleri kesici takım aşınmaları ve talaş oluşumları incelenmiştir. MMY sisteminde 3 farklı basınç ve 2 farklı debi değiken olarak belirlenmiştir. Ra ve Rz sonuçlarının ve bunların deney parametreleri ile olan ilişkilerinin belirlenmesi için varyans analizi, Dunnet ve Tukey testi gibi bir dizi istatistiksel işlem yapılmıştır. MMY sisteminde akışkan içerisine yağlama ve soğutma özelliklerini iyileştirmek için katılan nano- MoS2'den olumlu sonuçlar alınmıştır. En düşük Ra değerinin 5 bar basınç, 160 ml/dak akış hızı ve MMY +%0.5 MoS2 püskürtme şartlarında 0.47 µm olarak ölçülmüştür. Bu şartlarda % 45 civarında bir iyileşme elde edilmiştir. Katılan nano- MoS2'yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınmasını iyileştirici rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of thesis study, the effects of minumum amount of lubrication(MQL) conditions on machinability were investigated in milling operations which are important in machining operations. In this context, MQL mixed with nano-sized solid lubricant MoS2 and then GGG70 spheroidal graphited cast iron have milled. Surface roughness, tool wear and chip geometry and specially the effect of nano-MOS2 were investigated. Milling experiments were performed at a cutting speed of 300 m/min, a rate of feed of 0,2 mm/rev and a cutting depth of 4 min. The surface roughness(Ra,Rz), cutting tool wear and chip formation were investigated which were obtained under conditions of dry cutting, convntional cooling, MQL and 3 different rate of nano- MoS2 mixed with MQL. In the MQL system, 3 different pressures and 2 different flow rates were defined variably. Some statistical analysis were carried on like analysis of variance, Dunnet and Tukey tests for determination of the results of Ra and Rz and their relation to experimental parameters. In the MQL system, positive results were obtained from the nano-MoS2 mixed with fluid to improve lubricaiton and cooling properties. The lowest Ra value was measured as 0,47 µm at 5 bar pressure 160 ml/min flow rate and MQL+ 0.5% MoS2 spraying conditions. An improvement of around 45% was achieved under these conditions. The mixing nano-MOS2 has been effected in imroving surface roughness and tool wear.