Firdevsî-i Rûmî'nin Süleyman-nâme'sinin 70. cildi (İnceleme-tenkitli metin)
70th section of Suleyman-nâme of Firdevsî-i Rûmî (Review-critical text)
  1. Tez No: 522250
  2. Yazar: ÖMER SEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleymân, Firdevsî-i Rûmî, Suleyman-nâme, Hz. Suleyman
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Klâsik Türk edebiyatının en üretken isimlerinden biri olan Firdevsî-i Rûmî birçok manzum, mensur ve manzum-mensur karışık eserler yazmıştır ve bu eserleri gelecek nesillere bırakmıştır. Bunlardan biri olan Süleymân-nâme ya da diğer adıyla Süleymân-nâme-i Kebîr isimli eseri geride bıraktığı en meşhur ve en önemli eseridir. Bu eser 81 ciltlik büyük bir külliyatdır. Bu çalışmada, 81 ciltlik bu büyük külliyatın bir parçası olan 70. Cilt incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de Firdevsî'nin hayatı ve eserleri, İkinci Bölüm'de incelenen metnin şekil, kurgu, dil ve üslûp incelemesi, Üçüncü Bölüm'de eserin tenkitli metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma Sonuç, Kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Firdevsî-i Rûmî, one of the most productive names in classical Turkish literature, has written many compelling compilations and left these works to future generations. One of these is Süleyman-nâme, or the most famous and most important work left behind by the so-called Süleymân-nâme-i Kebir. This work is a massive collection of 81 volumes. This volume, which is a part of the huge collection of 81 volumes, is being studied. This work is composed of three chapters. In the first part, the life and works of Firdevsî and in the second part the form, the fiction, the language and the stylistic analysis of the text were examined and the critical piece of the work was tried to be presented by moving from the two copies provided in the third section. The Study Result is ending with bibliography.