Endüstri 4.0'ın çalışma ilişkileri ve emek sürecine etkileri üzerine bir inceleme
A study of the impacts of industry 4.0 on labour relations and labour process
  1. Tez No: 522249
  2. Yazar: DENİZ AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Robotlaşma, Emek Süreci, Çalışma İlişkileri, Industry 4.0, Robotization, LabourProcess, LabourRelations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışması Endüstri 4.0olarak adlandırılan ve bu yapıyı oluşturan teknolojik gelişmeleri konu almaktadır. Bu aşamaya gelmeden önceki tarihsel süreç içerisinde yaşanılan ve sanayi devrimleri olarak nitelendirilen diğer teknolojik gelişmeler ve bunun çalışma yaşamına olan etkileri de açıklanmıştır. Bu açıklamaların çerçevesini emek süreci kuramı oluşturmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı, 4. Endüstri Devrimi olarak adlandırılan/nitelendirilen robotlaşma, sürücüsüz taşıtlar ve üç boyutlu yazıcılargibi yeni teknolojik gelişmelerinçalışma ilişkilerinde ve emek sürecinde yarattığı dönüşümleri irdelemektir.Yöntemsel olarak literatür incelemesine dayalı bir çalışmadır.Sözü edilen yeni teknolojik dönüşümlerinkimi sektörler açısından yıkıcı sonuçlar doğuracağı şimdiden öngörülebilmektedir. Endüstri 4.0 ile birlikte birçok işin yok olacağı, buna karşın, bazı yeni çalışma alanlarının da ortaya çıkacağı da açıktır. Teknolojik gelişmelerin emek sürecinde işçiler açısından yeni kontrol ve denetim yöntemlerinin kullanılmasını gündeme getireceği de öngörülen bir başka sonuçtur.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates the technological developments that are called the Industry 4.0 and its basic components.Before coming to this stage, the industrial revolutions experienced in the historical process, other technological developments and the effects of it on the working life are explained.The theory of labor process constitutes the analytical framework of these explanations.Based on a literature review, the main aim of this study is to discuss howthe technological improvements, which are described as the Industrial Revolution, such as robotization, driverless vehicles and three-dimensional printers would transformlabour relations and labour process.It can be predicted that mentioned technological developments will have the devastating results in terms of certain sectors in the labour market. On the one hand it is clear that Industry 4.0 seems to destroy many kind of jobs, but on the other hand it will lead to some new ones. Another crucial result of new technologies in terms of workers will be new control and surveillance methods in labour process.