New avenues in media studies: Tactical media in contemporary art
Medya çalışmalarında yeni hedefler: Çağdaş sanatta taktiksel medya
- Tez No: 522297
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL NALÇAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uyarlama, Taktiksel Medya, Çağdaş Sanat, Medya Arkeolojisi, Medya Çalışmalar
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez, hem bilimsel bir mesele olarak kendini addeden, hem de şahsımın Taktiksel Medya sanat pratiklerinin materyel boyutlarını sorgulayan araştırma tabanlı çoklu-medya ortamları soruşturmalarının kaynağını oluşturan araştırma sürecimin sonuçlarının belgesidir. Metin boyunca, eleştirel bağlamda doğrusal olmayan bir medya arkeolojik metodolojiyi uyguluyor, bu minvalde de hem Taktiksel Medyanın, hem de bu alandaki sanatçı pratiklerinin görünür rolünün eleştirel kavramsallaştırılması ve bu kavramsallığının uygulanabilir bir biçimleştirilmesinin yollarını sorgulayan araştırma sorum özelinde, ilgili alanda üretim yapan sanatçıların sanatsal ve akademik üretimlerinin kültürel teknikler boyutunda doğrudan bir incelemesini de gerçekleştirip yerel ve küresel düzlemde öneriler geliştiriyorum. Tez boyunca, Taktiksel medyanın erişebilirliği, çıkarımları, ve bunların kavrasallaştırılmasının, süreçselleştirilmesinin ve de biçimselleştirilmesinin uygulabilirliği açısından bağlamsal katmanları ve boyutları ele alıyorum. Tüm bunların hem yerel, hem de küresel yorumlamalarını gerçekleştirip, aynı zamanda, taktiksel medya sanatı gibi sanat pratiklerinin Medya Çalışmaları açısından yalnızca salt sanatsal bir alansallık olmadıklarını gösteriyorum. Unutulmamalıdır ki aslında tanım gözetmeyen bu alanda, Critical Art Ensemble'ın kimi üyelerinin de yaptığı gibi, sanatçılar ya akademiyle içiçe ya da doğrudan akademinin içinden çalışmalarını ve sanatsal pratiklerini yürütmektedirler. Sayesinde sanat ve bilimin, insanlığın ve akademinin acil sorunlarını yeniden dönüştürebileceği bu bilim ve medya ekolojilerine akademik bir eleştiri getirirken, genel medya çalışmaları ve genişletilmiş sanat alanlarında bağlam dahilinde bu sorunlara çözümler öneriyorum.
Özet (Çeviri)
The current thesis is the documentation of the research outcome that has been both a scholarly quest, and a subject matter of my very own research-based multi-medial inquiries into the material dimensions of Tactical Media art practice. Throughout the text, I employ a non-linear application of media archaeological methodology in the critical context whereby I develop questions, and propose answers thereof, in regard to the research question that seeks critical conceptualizations and formulations so as to render visible the role of Tactical Media Art, and its practitioners whom I showcase with seminal examples from their artistic oeuvre, and scholarly research both on a global and local level. In this thesis, I provide the contextual layers for the accessibility, implications and applicability of conceptualizations, processualizations, and formulations of Tactical Media which in turn would be beneficial to Media Studies at large both at home and abroad. I also stress that art practices such as tactical media art are not merely domains of pure artistic ends, in that, many a practitioner in the field also works closely with, or directly from within, the scholarly bodies and institutions such as the academy as in the case of some members of Critical Art Ensemble. I aim to provide a scholarly critique of these scholarly and medial ecologies through which art and sciences are able to re-mediate immediate problems of humanity and academy and propose solutions thereof in the context of expanded fields of art and media studies at large.