Çok kriterli karar verme yöntemleri ile beyaz eşya sektöründe endüstri 4.0 dijital dönüşüm yetkinlik analizi
Industry 4.0 digital transformation competence analysis in the white good sector with the multi criteria decision methods
  1. Tez No: 522375
  2. Yazar: ZEYNEP KÖKÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0, MACHBETH, TOPSIS, Digital Transformation, Industry 4.0, MACHBETH, TOPSIS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Nesnelerin interneti, büyük veri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünü olan Endüstri 4.0 üretim ortamında anlık verilerin toplanması ve analiz edilmesine olanak sağlayacaktır. Bununla birlikte, akıllı fabrikalar daha verimli bir üretim ortamı yaratarak kaliteyi arttırırken maliyetleri düşürerek firmaların rekabet gücünü arttıracaktır. Beyaz eşya sektöründe Türkiye'nin özellikle stratejik bir konumda olması, yerli ve yabancı birçok üretici için cazip hale gelmiştir. Önemli bir üretim ve ihracat pazarı niteliği taşıyan bu sektöre hizmet veren büyük çaplı firmalar kadar ana üreticileri besleyen KOBİ'lerin de üretime sağladıkları katkı dolayısıyla ana sanayi ile paralel olarak gelişmeleri kaçınılmazdır. Özellikle teknolojik gelişmelerden derinden etkilenen beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren firmaların Endüstri 4.0 dijital dönüşüm yolculuğunda başlangıç noktalarını belirlemeleri başarılı bir dönüşüm için atılması gereken ilk adımdır. Bu çalışmada, firmaların dijital dönüşüm yetkinliklerinin ölçülmesi amacı ile bir sistem tasarlanmıştır. Dört ana kriter, yirmi üç alt kriterden oluşan bir anket ile beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren yedi firmada belirlenen kriterlerin puanlaması yapılmıştır. Çok kriterli karar verme yöntemleri MACHBETH ve TOPSIS kullanılarak firmaların dijital dönüşüm yetkinliklerinin ölçülmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0, which includes internet of things, big data and cyber-physical systems; will enable companies to collect and analyze instant data in a production environment. Smart factories will help to increase productivity, efficiency and competitiveness by reducing costs while increasing quality. Turkey, due to its strategic location, has become attractive in white goods household appliances sector for many foreign and local manufacturers. It is inevitable that the small-medium size companies, which feed the main producers as well as the large size companies that serve this sector to become important production and export market, shall develop in parallel with the main industry in accordance with their contribution to production. Especially in the white goods sector, which is deeply affected by technological developments, determining the starting points for the Industry 4.0 digital transformation is the first step towards a successful transformation. In this study, a system is designed with aim of measuring the digital transformaion competencies of companies. A questionnaire consists of four main criteria and twentythree sub-criteria applied to score the criteria set by seven companies operating in the white goods sector. Multi-criteria decision-making methods MACHBETH and TOPSIS were used together in order to measure companies' digital transformation competencies.