The security dilemma in The Mediterranean Sea Region and its impact on regional cooperation
Akdeniz Bölgesindeki güvenlik ikilemi ve bunun bölgesel işbirliğine etkisi
- Tez No: 522453
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Libya, Akdeniz Bölgesi, Güvenlik Açığı, Akdeniz İçin Birlik, European Union, Libya, Mediterranean Sea Region, Security Dilemma, Union for Mediterranean
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, Akdeniz Bölgesinin Arap ayaklanmaları sonrasında ciddi güvenlik problemleriyle karşı karşıya kaldığını iddia ediyor. Özellikle, bölgedeki ülkeler işbirliğine dayalı bir güvenlik ikilemiyle karşı karşıya. Akdeniz ülkeleri, güvenliklerini güçlendirmek için bir dizi işbirliği anlaşması yapıyor. Bu tezde söz konusu anlaşmalara dahil edilmeyen ulusların tecrit edilmesiyle istikrarsız bir güvenlik ortamının oluşabileceği iddia ediliyor. Bu tez, Akdeniz bölgesinde kooperatif güvenlik ikileminin niteliğini inceliyor ve bölge devletlerinin Libya da dahil olmak üzere diğer devletlere tehdit oluşturmadan nasıl işbirliği yapabileceklerini analiz ediyor. Bu tez, Akdeniz İçin Birlik programının, güvenlik ikileminin sorunlarından kaçınabilmek amacıyla gelecek için bir güvenlik düzenlemesi önerdiğini iddia ediyor.
Özet (Çeviri)
This thesis argues that the Mediterranean Sea region has faced significant security challenges in the post-Arab Uprising era. In particular, nations in the region are confronting a cooperative security dilemma. Mediterranean Sea countries have been adopting a range of cooperative agreements to strengthen their security. By doing so, however, they may put other nations in isolation that are left out of those agreements, and therefore create an unstable security environment. This thesis examines the nature of the cooperative security dilemma in the Mediterranean Sea region, and analyzes how this region's nations can cooperate in the future without posing a threat to other nations, including Libya. This thesis asserts that the Union for the Mediterranean program offers a model of future security arrangements that could avoid the problems of the security dilemma.