Sürdürülebilir tasarım kapsamında gün ışığı kullanımının ofis yapıları üzerindeki etkisi
Effect on daily light using office structures within the context of sustainable design
  1. Tez No: 522490
  2. Yazar: KÜBRA AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ÇAKIR KIASIF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Doğal Aydınlatma, Ofis Yapıları, Sustainability, Natural Lighting, Office Buildings
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sanayileşme ve Teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda enerji kullanımının artışıyla meydana gelen çevre kirliliği, dünyadaki ekolojik denge de geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olmaktadır. Bu konunun özünde, çevreye ekolojiye verilen zarar ve bu zarara karşı çözüm olarak da sürdürülebilirlik kavramı yer almaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında mimarlığın sürdürülebilir tasarım kapsamında alternatif yaklaşımların gereği ve önemi açıkça göze çarpmaktadır.Araştırmada Çevresel problemler ve kalkınma sorunlarına çözüm olarak sürdürülebilir mimarlık kavramı incelenmiştir. Günümüzde ofisler insanların zamanlarının çoğunu geçirdikleri mekanlardır.Dolayısıyla bir binanın günışığından yararlanma koşullarını arttırarak, maksimum enerji verimliliği ve kullanıcı konforu sağlamak mümkündür.Sürdürülebilir mimarlıkta gün ışığı kullanımı başta enerji korunumu olmak üzere pek çok stratejiyle ilişkili ve ortak çalışan bir alandır.Aynı zamanda gün ışığının etkin kullanımı enerjinin de etkin kullanımını sağlamaktadır.Çalışmanın genel amacı sürdürülebilir tasarım kapsamında gün ışığı kullanımının ofis yapıları üzerindeki etkisini incelemektedir ve bu doğrultuda çalışmada,iyi bir tasarıma ulaşabilmek için yerine getirilmesi gereken birçok etkenden biri olan ofislerin gün ışığı etkisi değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT ON DAILY LIGHT USING OFFICE STRUCTURES WITHIN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE DESIGN Because of industrialization and technology developments occurring with increased use of energy, environmental pollution, and ecological balance in the world leads to irreversible damage. Today, the concept of sustainability in all areas under an investigation. The essence of this topic, damage and damage to the environment/ecology as a solution against the concept of sustainability. Therefore, in this study environmental problems and development problems are addressed and the emergence and also development of the concept of sustainability analyzed. From this framework architecture within the context of sustainable design requirement and importance of approaches discussed explicitly. Nowadays a lot of people spent their time at the Office. Therefore, a building by increasing the conditions of daylight savings time, maximum energy efficiency and user comfort might provide. Sustainable use of daylight in architecture, especially for energy conservation strategy is an area associated with and collaborator. At the same time, effective use of daylight energy provides the effective use. Within the overall objective sustainable design of the work, the effect of the daylight use is examined in the office buildings, which is one of the many influences that must be fulfilled in order to achieve a good design, is evaluated.