Heykel sanatında ritim ve hareket olgusu
The phenomenon of rhythm and movement in the art of sculpture
  1. Tez No: 522545
  2. Yazar: ŞEYMA KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ritim, Hareket, Heykel, Rhythm, Movement, Statue
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanoğlu, yaşamının devamı gereği, barınmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekân ihtiyacı duyar. Kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı tasarımlarla mekânını yaratır. Mekân belirli bir amaca yönelik sınırlandırılan bir boşluktur. Heykeltraşlık klasik anlamda maddeye, mekâna şekil verme, onu hareketli bir forma sokmaktır. Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu hareketli bir formdur. Heykelde hareket ve ritim, sanatsal bir bakış açısına sahip olmayı gerektirir ve bu hareket ve ritmin iç içe olduğu bakış açısı ve en klasik tanımı ile tasarlanmış üç boyutlu formlarda ortaya çıkar.“Heykelde Ritim ve Hareket Olgusu”adlı bu çalışmada geçmişten günümüze heykelin dönem ve akımlar çerçevesinde, eserlerde ritim ve hareket analizinin gerçekleştirilmesi dönemsel farlılıklarının incelenmesi, heykel sanatında ritim ve hareket öğelerinin kullanımı, neden ve nasıl kullanıldığı, ritim ve hareketin sanatsal etkileri araştırılmaktadır. Ritim ve hareket olgusunu oluşturan yapısal özellikler nelerdir sorularına cevap aranmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde heykelin tanımı ve tarihi gelişimi, ritim ve hareket olgusunun ne olduğu ve heykelle olan ilişkisi incelenmiş olup ikinci bölümde Primitif dönemden Barok dönemine kadar olan eserlerin hareket ve ritimsel arayışları üzerine incelemelerde bulunulmaktadır. Üçüncü bölümde ise XX. yy'dan günümüz heykellerine kadar olan süreçte ritim ve hareket olgusunun değişimi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings need a space to shelter and protect themselves from natural conditions as a means of survival. They create their place with their unique cultural, functional, technical and different designs. Space is a limited place for a specific purpose. Sculpture is to give shape to the matter and the space, and to put it in a moving form in a classical sense. The statue is a three-dimensional moving form which has been bring about with an artistic point of view. The motion and rhythm in the sculpture requires an artistic perspective, and this movement and rhythm is created in three-dimensional forms designed with the most classical definition of the point of view and the most intertwined. Motion and rhythm in the sculpture requires having an artistic point of view and this occurs in three-dimensional forms designed with the point of view in which the movement and rhythm are intertwined. In this study titled“The phenomenon of rhythm and movement in the art of sculpture”, the analysis of rhythm and movement in works within the framework of periods and movements from past to present, examination of periodical sounds, use of rhythm and movement elements in sculpture art, why and how it is used, the effects of rhythm and movement are investigated. The structural features that make up the rhythm and movement phenomenon are searched for answers. In the first part of the study, the definition and historical development of the statue, the relationship between the rhythm and the movement, and its relation to the statue were examined and the second part was based on the movements and rhythmic searches of the works from the primitive period to the Baroque period. In the third chapter, the change of rhythm and motion phenomenon is discussed in the process from the 20th century to the contemporary statues.