Bilişim sektöründe firma düzeyinde karşılaştırmalı değer tabanlı performans analiz modeli ve ampirik bir çalışma
An empirilcal-the case of comparison of company's place in computer sector with value based performance analysis model
- Tez No: 522644
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değere Dayalı Performans Ölçümü, Ekonomik Katma Değer, TOPSİS, BİST Teknoloji Şirketleri, Value Based Performance Measurement, Economic Value Added, TOPSİS, BİST Technology Companies
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dünya çapında yaşanan ekonomik gelişmeler işletmeleri daha karmaşık ve rekabetin hız kazandığı iş çevrelerinde çalışmaya zorlamaktadır. Bu zorluğu aşmanın en önemli yolu işletmelerin sürdürülebilir katma değer yaratması ile mümkündür. İşletmeler ancak yaratacakları katma değerle üstünlük sağlayabilmektedirler. Bu bağlamda değere dayalı performans ölçüm yöntemleri ön plana çıkmaktadır. Değere dayalı performans ölçüm yöntemleri arasında hem uygulanabilme kolaylığı hem de açık ve anlaşılır olması sebebiyle en kabul gören yöntem EKD' dir. Bu çalışmada en çok katma değer yaratma eğiliminde olduğu düşünülen; Borsa İstanbul (BİST) 'da işlem gören bilişim sektörü ele alınarak EKD performans ölçüm yöntemi TOPSİS yöntemiyle entegrasyonu sonucunda işletme faaliyetlerinin işletmenin değer yaratmasına ne derece katkı sağladığı ortaya koymak amaçlanmıştır Uygulamada ulaşılan EKD değerleri sonucunda performans ölçme tekniklerinden TOPSİS yöntemi uygulanarak EKD değerlerinin sıralanması sağlanmıştır. EKD' nin temel basamakları olan vergi sonrası net faaliyet karı(VSNFK), yatırılan sermaye ve ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin (AOSM) EKD değerini elde etmede ki katkıları ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde EKD değerini oluşturmada; vergi sonrası net faaliyet karının ve yatırılan sermayenin EKD değeri ile pozitif yönlü bir ilişkisi olduğu gözlemlenmiş, ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin ise negatif bir ilişkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.Yatırılan sermayenin genel itibariyle pozitif yönlü olduğu kanısına varılsa da getiri sağlaması önem arz etmektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlar yorumlanarak öneri ve eleştirilerde bulunulmuş, iyi bir finansal yönetim ve performans değerleme açısından önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
World wide economic developments force businesses to work in more complex and competitive business environments. The most important way to overcome this challenge is through the creation of sustainable added value. Businesses can only provide superior value with added value. In this context, value-based performance measurement methods are at the forefront. EKD is the most widely accepted performance measurement method because it is both easy to implement and clear and understandable. In this study, it is aimed to show how the business activities contribute to the value of the business as a result of the integration of the EKD method with the TOPSİS method by considering the information sector traded in the Borsa İstanbul (BİST), which tends to create the most added value. As a result of EKD values reached in practice, TOPSİS method is applied from performance measurement techniques to order EKD values.It has been tried to measure the net operating profit after tax (VSNFK), the basic steps of EKD, and the contribution of the invested capital and weighted average capital cost (AOSM) to achieve EKD value. EKD value is formed in the result of the study made; it was observed that the post-tax net operating profit and the invested capital had a positive relationship with the EKD value and weighted average capital cost has a negative relation. Although it is believed that the invested capital is positive in general, it is important to provide returns. The results were interpreted in the direction of the findings, suggestions and criticisms were made and important findings were obtained in terms of proper financial management and performance Evaluation.