Engelli çocuk sahibi 55 yaş ve üstü annelerde depresyon ve kaygı belirtilerinin değerlendirilmesi; Antalya/Kepez ilçesi örneği
Evaluation of depression and relationship of the 55 years and above mothers who have got disabled child: Antalya / Kepez living sample
- Tez No: 522658
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Psikoloji, Geriatrics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Depresyon, Gerontoloji, İntihar, Anne, Engelli Çocuk, Kaygı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Türkiye Özürlüler İdaresi'ne göre“'doğuştan ya da sonradan herhangi bir neden ile zihinsel, bedensel, ruhsal, duyusal, sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kişi”' engellidir (Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı, 2002). Bu tanımda“'vücuttaki eksiklik veya kusur”' (TDK, 2005) kavramlarına açıklık kazandırılmaktadır. Engellilik zihinsel, bedensel, ruhsal, duyusal, sosyal yeteneklerdeki eksilik veya kusur olarak algılanmaktadır. Araştırmada 55 yaş ve üstü annelerin engelli çocuğa sahip olmaları ile olmaması arasında depresyon açısından bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma tekniği ile projeye katılanlar arasından seçilen deneklerin, araştırmacının kendisi tarafından geliştirilen standart soru kağıdına verdikleri cevaplarla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the Turkey Disability Authority“congenital or acquired mental with any reasons, physical, mental, sensory, who lost varying degrees of social skills”is disabled (SIS and Turkey Disability Administration, 2002). In this definition, the concepts of“deficiency or imperfection in the body”(TDK, 2005) are clarified. Disability is perceived as a lack or imperfection in mental, physical, mental, sensory, social skills. The survey examined whether there is a difference in depression between having and not having a handicapped child between 55 and older mothers. Using qualitative research techniques, the researcher developed standardized questions that were then asked to research subjects selected from project participants; their answers were recorded and evaluated. Keywords : Disability, Depression, Gerontology, Suicide, Mother, Disabled Child, Anxiety.