The energy relations between Turkey and Kurdish Regional Government: Opportunities and challenges
Türkiye ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki enerji iliskileri: Fırsatlar ve sorunlar
- Tez No: 522659
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZUM SEZİN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Irak, KBY, Enerji ilişkileri, Turkey, Iraq, KRG, energy relations
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde, Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetiminin (KBY) ikili enerji ilişkileri yapısalcılık teorisiyle analiz edilmiştir. Araştırma boyunca, karar alıcılar, uzmanlar, araştırmacılar, gazeteciler ve siyasetçilerle yapılandırılmamış yüzyüze görüşmeler yapılmış, aynı zamanda konuyla ilgili yazılı dokümanlar ve kitaplar araştırılmıştır. Tez, Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetiminin enerji ilişkilerinin siyasi ilişkilerine bağlı olduğunu savunmaktadır. Öncelikle ikili enerji ilişkilerinin geliştirilmesinin iki tarafın da lehine olduğunu savunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetiminin güçlü siyasi ve diplomatik ilişkilerinin enerji ilişkilerinin geliştirilmesini olumlu etkilediğini savunmaktadır. Başka bir ifadeyle, siyasi ve güvenlik kaynaklı sorunlar, ikili enerji ilişkilerine ciddi engel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, bilateral energy relations between Turkey and Kurdish Regional Government (KRG) has been analyzed using constructivist theory. The research has been relied on several face-to-face unstructured interviews with decision makers, experts, academicians, journalists and politicians as well as related written documents and books. This thesis argues that the energy relations between Turkey and KRG is highly related with their political relations. The thesis has been argued that firstly the improved energy relations between Turkey and KRG would result in more benefit for both sides. Secondly, the strong diplomatic and political relations between Turkey and KRG are factors that work for building and developing the energy relations between the two parties. In other words, political and security-led challenges could become serious obstacle for the improvement of the energy relations.