Obezite cerrahisinin laringofaringeal reflü ve ses kalitesine etkisi
The effect of obesity surgery on larginofaringeal reflux and sound quality
  1. Tez No: 522812
  2. Yazar: ZEYNEP KARABACAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA SALTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik analiz, obezite, reflü, stroboskopi, Acoustic analysis, obesity, reflux, stroboscopy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada bariatrik cerrahi geçiren gönüllüler, obez gönüllüler ve normal kilolu gönüllülerin vokal kord muayene bulguları, ses analizi bulguları ve bu bulguların reflü ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmaya Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde daha önce obezite cerrahisi geçirmiş 20 gönüllü, obez 20 gönüllü ve normal BMI e sahip 20 gönüllü dahil edilmiş ve kesitsel olarak incelenmiştir. Gönüllülere stroboskopi muayene yapıldı, ses kayıtları alınıp bilgisayarlı akustik analizi yapıldı. Ayrıca Reflü Semptom Indeksi (RSI) anketi gönüllülere yöneltildi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: : Obezite cerrahisi geçirmiş 20 gönüllü, obez 20 gönüllü ve normal BMI e sahip 20 gönüllü çalışmaya dahil edildi. Akustik analizde obez grup ile obezite cerrahisi geçirmiş grup, normal kilolu grup ile obezite cerrahisi geçirmiş grup karşılaştırıldı, maksimum fonasyon zamanı (MFZ) ve fundamental frekans (F0) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı; jitter, shimmer ve harmonik gürültü oranı değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. RSI anketi anketi arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kilo kaybı akustik parametrelerden MFZ ve F0 değerinde istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmuştur. Bu durumun boyun ve gövde çevresindeki yağ dokusunun azalmasına bağlı olduğu düşünülmüştür. Reflü ile akustik parametreler arasında korelasyon görülmemiştir. Stroboskopi bulguları değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to investigate the vocal cord examination findings, sound analysis and the relationship between these findings and reflux of the obese volunteers and normal weight volunteers, the findings of sound analysis and the relationship between these findings and reflux. Materials and Methods: 20 obese volunteers, 20 volunteers with normal BMI, 20 volunteers who had previously undergone obesity surgery were included in this study and sectional examined. Stroboscopy was performed to the volunteers, sound recordings were taken and computerized acoustic analysis was performed. In addition, the Reflux Symptom Index (RSI) questionnaire was directed to volunteers. Data were analyzed statistically. Results: Acoustic analysis showed statistically significant difference in maximum phonation time (MFZ) and fundamental frequency (F0) between obese group and group of patients with obesity surgery and between group of patients with obesity surgery and normal weight group; No statistically significant difference was found in jitter, shimmer and harmonic noise ratio values. There was no significant difference in the RSI questionnaire. Conclusion: Weight loss caused statistically significant difference in the MFZ and F0 values in the acoustic parameters. This is thought to be due to a reduction of the fat around the neck and body tissue. There was no correlation between reflux and acoustic parameters. Stroboscopy findings have not changed.