Direkt radyografisi normal el-bilek travma olgularındaki gizli el bilek yaralanmalarının tespitinde pronator kuadratus kas kalınlığının sonografik olarak tanısal değerinin araştırılması
The investigation of the diagnostic value of pronator quadratus muscle thickness measurement by focused ultrasonography in patients with wrist trauma who had no pathology in plain radiography
  1. Tez No: 522831
  2. Yazar: GAMZE ÇOPUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİLARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, ultrasonografi, radyografi, radius, gizli, kemik, Emergency department, ultrasonography, radiography, radius, occult, bone
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Gizli el bilek yaralanmalarının tespitinde acil tıp asistanları tarafından odaklanmış ultrasonografi ile ölçülen pronator kuadratus kas kalınlığının tanısal değerinin araştırılması Giriş-Amaç: Acil servislerde ultrasonografinin kullanım alanı giderek artmaktadır. Kolay ulaşılabilir olup radyasyon maruziyeti olmaması hem hastalar için hem de hekimler için ultrasonografiyi cazip kılmaktadır. Çalışmamızın amacı, acil servise el bilek travması ile başvuran ve direkt radyografisinde patoloji tespit edilmeyen olgularda odaklanmış ultrasonografi ile ölçülen pronator kuadratus kas kalınlığının olası gizli el bilek yaralanmalarını ne kadar öngörebildiğinin araştırılmasıdır. Metot: Prospektif çalışma, acil servise el bileği travması ile başvuran iki yönlü direkt el bilek radyografisi normal olarak değerlendirilen ancak acil doktoru tarafından immobilizasyon planlanan hastalar ile yapıldı. Odaklanmış sonografik ölçümler acil tıpta uzmanlık öğrencileri tarafından yapıldı. Ölçümler hastaların her iki el bileğinin volar tarafında longitüdinal ve transvers düzlemde elde edildi. Hastalar poliklinik kontrolüne çağrıldı. Poliklinikte araştırmacı ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından sonografik ölçümlere kör olarak değerlendirildi ve ek tetkik isteme konusunda serbest bırakıldı. Gizli yaralanma varlığı için ortopedi ve travmatoloji uzmanının kararı altın standart olarak kabul edildi. Bulgular: 47 hasta araştırmaya dahil edildi. Gizli el bilek yaralanması tespit edilen ve edilmeyen hastaların pronator kuadratus kas kalınlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Radyografileri normal el bilek travma olgularında gizli el bilek yaralanmalarının tespiti için pronator kuadratus kas kalınlıklarının ölçülmesi etkin bir yöntem değildir.
Özet (Çeviri)
The investigation of the diagnostic value of the muscle pronator quadratus thickness measurement for the evaluation of occult wrist injuries by emergency medicine residents (EMR's) with the usage of focused ultrasonography. Introduction - Purpose: The area of usage of the sonography in the emergency departments (ED) is increasing day by day. Because its availability and not exposing both the patients and the practicioners, sonography is getting more appealing for the ED. The aim of our study was to investigate the predictive value of pronator quadratus muscle thickness measurement by focused ultrasonography in patients who had reached our ED with wrist trauma and who had no pathology in plain radiography. Method: This prospective study has done with patients who presented to the ED with wrist trauma and two view plain radiography of the wrists were evaluated as normal, however the physician's plan was to immobilizate the joint. Sonographic measurements were performed at the bedside by the EMR's. The measurements were obtained on the volar sides of each wrist, in the longitudinal and transverse planes. The patients has given a set date for an outpatient clinic for the examination of The orthopedics and traumatology specialist whom was blinded to sonographic measurements of the patient's pronator quadratus thickness and set free to have an additional examination. The decision of the orthopedics and traumatology specialist was accepted as gold standard for presence of a hidden injury. Results: 47 patients were included in this study. There was no statistically significant difference between the pronator quadratus muscle thickness of patients with and without secret wrist injuries. Conclusion: Measurement of pronator quadratus muscle thickness is not an effective method for detecting the hidden wrist injuries of the patient's who has normal radiography.