Alt ekstremite ortopedi cerrahisi uygulanan hastaların postoperatif ağrı kontrolünde; femoral sinir bloğu, addüktör kanal bloğu ve konvansiyonel iv analjezi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of femoral nerve block, adductor canal block and conventional IV analgesia methods for postoperative pain control in patients undergoing lower extremity orthopedic surgery
  1. Tez No: 522835
  2. Yazar: BAHAR GÖKÇEN SOLMAZ ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Addüktör kanal bloğu, Femoral sinir bloğu, Vizüel Analog Skala, Vizüel Numerik Rating Skala, Adductor canal block, Femoral nerve block, Visual Analog Scale, Visual Numeric Rating Scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Buçalışmada; alt ekstremite ortopedi cerrahi operasyonu geçiren hastalarda postoperatif ağrının önlenmesinde femoral sinir bloğu (FSB) ve addüktör kanal bloğu (AKB) ile klasik konvansiyonel uygulamaların etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerel etik kurul onayı alındıktan sonra alt ekstremite ortopedi cerrahisi uygulanan 60 hasta üç gruba ayrılarak çalışmaya dahil edilmiştir. Her bir 20 kişilik gruba sırası ile FSB, AKB ve klasik intravenöz analjezi uygulanmış, grupların operasyon sonrası ağrı skorları vizüel anolog skala (VAS) ve verbal numering rating skala (VNRS) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 50.3 ± 18.3 idi. Demografik özellikler açısından 3 grup arasında istatistiksel fark yoktu. Postoperatif ağrı skorları değerlendirildiğinde; FSB ve AKB grupları konvansiyonel grupla karşılaştırıldığında tüm saatlerde VAS ve VNRS değerleri blok grubunda konvansiyonel gruba göre düşük bulundu, 6. saatteki düşüklük istatistiksel olarak anlamlı saptandı. FSB ve AKB grupları karşılaştırıldığında tüm saat dilimlerinde hem VAS hem de VNRS değerleri AKB grubunda daha düşüktü, 24. saatteki düşüklük istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Alt ekstremite ortopedi cerrahi operasyonu geçiren hastalarda postoperatif ağrının önlenmesinde femoral sinir bloğu (FSB) ve addüktör kanal bloğu (AKB) gibi bloklar oldukça etkilidirler. Anestezi uygulamalarında ultrason kullanımının yaygınlaşması ile postoperatif analjezide bu blokların kullanılmasının gittikçe artacağı düşüncesindeyim.
Özet (Çeviri)
Aim: Peripheral nerve blocks used for lower extremity orthopedic surgery, were compared in term of pain scores with conventional group and both peripheral nerve block groups (ACB and FNB) were compared among themselves to evaluate the effectiveness of postoperative pain management. Materials and Methods: Sixty patients who underwent lower extremity orthopedic surgery at Tepecik Training and Research Hospital were included in the study. Patients divided into three groups and 20 patients were included in each group. Visual analog scale (VAS) and verbal numering rating scale (VNRS) were used to evaluate the postoperative pain scores of the patients. Results: The mean age of the patients was 50.3 ± 18.3 years. No statistical difference was found between the 3 groups in terms of demographic characteristics. When postoperative pain scores were evaluated; VAS and VNRS values ​​were lower in block group compared to the conventional group in all time zones, and the decrease in the 6th hour was statistically significant. When the FSB and ACB groups were compared; both VAS and VNRS values ​​were lower in the ACB group in all time zones, and the decrease in 24th hour was statistically significant in all time zones. Conclusion: Blocks such as femoral nerve block (FSB) and adductor channel block (ABP) are very effective in preventing postoperative pain in patients undergoing lower extremity orthopedic surgery. With the widespread use of ultrasound in anesthesia pactice, I think that the use of these blocks in postoperative analgesia will increase gradually.