Prematür retinopatisinde etkili olan faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors effecting premature retinopathy
  1. Tez No: 522840
  2. Yazar: CEMİL SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür Retinopatisi, Risk faktörleri, Retinopathy of Prematurity, risk factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Çalışmamızda, hastanemizdeki Prematür Retinopatisi insidansının ve hastalığın oluşmasında etkili olabilecek risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan çalışmamıza Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri Kliniği Yenidoğan Yoğun bakım ünitesinde Aralık 2015-Ocak 2018 tarihleri arasında yatmış ve Prematür Retinopatisi için fundoskopik muayenesi yapılmış 208 bebek dahil edildi. Gestasyon haftası 32.hafta ve altında olan, doğum ağırlığı 1500 gr ve altında olan ve bu değerlerin üzerinde olmasına rağmen neonataloji uzmanı tarafından riskli görülen bebekler çalışmaya alındı. Çalışmada PR sıklığı ve doğum ağırlığı, gestasyon haftası, doğum şekli, yardımcı üreme tekniği kullanımı, neonatal resüsitasyon, çoğul doğum, maternal preeklampsi/eklampsi, antenatal steroid kullanımı, maternal diyabet, RDS, İVH, PDA, NEK, BPD, oksijen tedavisi, sürfaktan kullanımı, kan transfüzyonu, anne sütü ve cinsiyet gibi risk faktörlerinin PR sıklığına olan etkisi araştırıldı. Bulgular: 208 prematür bebeğin 97'si erkek 111'i kız bebekti. 42 bebekte çeşitli evrelerde PR saptandı ve PR sıklığı %20.2 olarak bulundu. PR tespit edilen 42 bebekten 27'sinde (%64.2) evre 1, 12'sinde (%28.5) evre 2, 3'ünde (%7) evre 3 hastalık görüldü. Çalışmamızda değerlendirmeye alınan risk faktörlerinden doğum ağırlığı, gestayon haftası, antenatal steroid kullanımı, RDS, PDA, NEK, İVH, BPD, oksijen kullanımı, neonatal resüsitsayon, sürfaktan kullanımı ve kan transfüzyonu PR gelişimde etkili risk faktörleri olarak bulunmuş; doğum şekli, yardımcı üreme tekniği kullanımı, maternal preeklempsi/eklampsi, maternal diyabet, anne sütü ve cinsiyet ile PR gelişimi arasında ise bir ilişki bulunamamıştır Sonuç: Başta doğum ağırlığı, gestasyon haftası ve oksijen kullanımı oılmak üzere bir çok faktör PR oluşumu için bir risk faktörüdür ve bu faktörlerin varlığında PR sıklığı daha yüksek olduğundan tanıda yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the incidance of Retinopathy of Prematurity (ROP) in our hospital and the risk factors that may be effective in the development of the disease. Materials and Methods: In this retrospective study, 208 infants who were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Konya Training and Research Hospital Pediatrics Clinic between December 2015 and January 2018 and made fundoscopic examination for ROP were included. The infants whose gestational weeks were 32 or below, whose birth weights were 1500 gr or below and the infants who had upper values but under the risk for ROP decided by neonatologist. In the study, incidance of ROP and the effects of birth weight, gestational week, type of delivery, use of assisted reproductive technique, multiple birth, maternal preeclampsia / eclampsia, neonatal resuscitation, antenatal steroid use, maternal diabetes, RDS, IVH, PDA, NEC, BPD, oxygen therapy, surfactant use, blood transfusion, breast milk and sex on ROP were investigated. Results: Of the 208 premature infants, 97 were male and 111 were female. ROP was detected in 42 infants at various stages and ROP frequency was found as 20.2%. Of the 42 infants with ROP, 27 (64.2%) had stage 1, 12 (28.5%) had stage 2 disease, and 3 (7%) had stage 3 disease. In our study, assessed risk factors such as birth weight, gestational week, antenatal steroid use, RDS, PDA, NEC, IVH, BPD, oxygen use, neonatal resuscitation, surfactant use and blood transfusion were found to be effective risk factors for ROP development. There were no relationship between ROP and the type of delivery, the use of assisted reproductive technique, maternal preeclampsia / eclampsia, maternal diabetes, breast milk and sex. Conclusion: Many factors especially birth weight, gestational week, and oxygen use are a risk factor for ROP developnment and are helpful in the diagnosis because of ROP frequency is higher in the presence of these factors.