SBÜ Haseki SUAM enfeksiyon hastalıkları kliniği'nde yatan (2015-2017) HIV enfeksiyonlu erişkin hastaların irdelenmesi
Investigation of hiv-infected patients between 2015 and 2017 at infectious diseases clinic of Haseki Health Practice and Research Center of Health Sciences University
- Tez No: 522846
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HIV enfeksiyonu, fırsatçı enfeksiyonlar, hastaneye yatış, ölüm nedeni, HIV infection, opportunistic infections, hospitalization, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda; kliniğimizde yatarak tedavi gören HIV enfeksiyonlu hastaların sosyodemografik özellikleri, hastaneye yatış nedenleri, HIV ilişkili hastalıkları, komorbiditeleri, koenfeksiyonları, CD4 T hücre düzeyleri ve klinik seyirlerini incelemek hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Araştırmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde 2015-2017 yılları arasında yatan HIV enfeksiyonlu 93 vaka incelenmiştir. Veriler retrospektif dosya kayıtlarından elde edilmiştir. Elde edilen tüm veriler bu çalışma için özel olarak hazırlanmış olan bir bilgisayar dosyasına kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 for Windows programı kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %79,6'ı erkek, yaş ortalaması 42 bulunmuştur. HIV ilişkili hastalık %61,3 oranında saptanmıştır. Hastaneye yatışa sebep olan en sık hastalık tüberküloz (%19,4) olarak saptanmışır. En sık komorbidite %53,8 oranında anemi olarak bulunmuştur. Mortalite oranı %9,7 saptanmıştır. En sık mortalite nedeni fırsatçı enfeksiyonlar olarak bulunmuştur. Ve ölen hastaların CD4 T hücre sayısı 200'ün altında bulunmuştur. Sonuç: HIV enfeksiyonlu hastalarda fırsatçı enfeksiyonlar hastaneye yatış ve ölümün önde gelen nedeni olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to investigate sociodemographic characteristics, causes of hospitalization, HIV-related diseases, comorbidities, coinfections, CD4 T cell levels and clinical course of HIV-infected patients receiving inpatient treatment in our clinic. Materials and Methods: In the study, 93 cases with HIV infection hospitalized between 2015 and 2017 in the Infectious Diseases Clinic of Haseki Health Practice and Research Center of Health Sciences University (SBU) were analyzed. The data were obtained from retrospective file records. All data obtained were saved in a computer file created for this study in particular. SPSS 15.0 for Windows software was used for statistical analysis. Results: Among the patients recruited, 79,6% were male and the mean age was 42. HIV-related disease was found to be 61,3%. Tuberculosis was the most common cause of hospitalization (19,4%). The most common comorbidity was anemia with a rate of 53,8%. Mortality rate was 9,7%. The most common cause of mortality was found to be opportunistic infections and the number of CD4 T cells in patients died in the course of follow-up was below 200. Conclusion: Opportunistic infections were the leading cause of hospitalization and death in HIV-infected patients.