SBÜ Haseki Suam İç Hastalıkları Kliniği'nde yatan Suriyeli mülteciler ve T.C. vatandaşlarının klinik ve laboratuvar verilerinin karşılaştırılması
Comparison of clinical features and laboratory findings between Turkish and Syrian Refugee Patients in Internal Medicine ward
- Tez No: 608578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KARAALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteciler, göçmen sağlığı, yatan hastaların özellikleri, syrian refugees, health care of the immigrant population, features of the hospitalized patients in internal medicine ward
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Dünya'da toplam bulunan 5 milyon 664 bin Suriyeli mültecinin 3 milyon 691 bini Türkiye'de yaşamaktadır. Başta halk sağlığı endişeleri olmak üzere, özellikle tüm hekimleri ilgilendiren iletişim problemleri, anamnez almada zorluk, verilen tedaviye uyumu sorgulamada zorluk gibi insani nedenlere bağlı bu çok katmanlı basamaklar zaman içinde aşılmıştır veya halen aşılmaya çalışılmaktadır. İç hastalıkları poliklinik ve servislerinde göçmenliğe bağlı olarak yaşanan sorunların sonuçlarının objektif kriterlerle ortaya konması ihtiyacını da bu nedenle doğmuştur. Çalışmamızda merkezimizin deneyiminin literatürde önemli bir belge niteliğinde olacağı, bu konuda araştırma yapmayı hedefleyen tüm meslektaşlarımıza ışık tutacağı gibi sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi açısından da yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 16/09/2011-01/01/2018 tarihleri arasında Dahiliye Kliniği'nde herhangi bir sebepten takip edilen 15 yaş üstü Suriye kökenli hastaların herhangi bir tanıyla yapılmış 931 yatışından mükerrer yatışlar çalışma dışı bırakılarak ilk yatışları temel alınan 468 hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubu seçiminde seçilen Suriye kökenli hastanın protokol numarasından bir sonra yatışı yapılmış T.C. vatandaşı 468 hasta alındı. Toplam çalışma popülasyonu 936 hasta olarak belirlendi. Hastaların dosyalarından protokol numarası, cinsiyet, yaş, başvuru yeri, başvuru sayısı (toplam iç hastalıkları servisindeki hospitalizasyon sayıları) not edildi. Anamnez geçmişlerinde ilk başvuru sorularından diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek hasarı, iskemik kalp hastalığı, konjestif kalp yetersizliği öyküsü, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), malignite tanısı olup olmaması durumu not edildi. İlk başvuru anlarında alınan kan örneklerinin laboratuvar değerleri olarak; üre, kreatinin, albümin, hemoglobin, hematokrit, C reaktif protein, spot idrar protein/kreatinin oranı, demir, total demir bağlama kapasitesi, ferritin, vitamin B12, folik asit, 25-hidroksi Vitamin D, HbA1C (hemoglobin A1C), HbsAg (Hepatit B yüzey antijeni), Anti-HCV (Hepatit C antikoru) ve Anti-HIV (İnsan immünyetmezlik virüs antikoru) sonuçları kayıt altına alındı. Bulgular: T.C. vatandaşı hastalarda ortalama yaş, acil servisten yatış oranı, hastanede kalış günü, tekrarlayan internasyon oranı, geriatrik popülasyon sıklığı, hipertansiyon, iskemik kalp hastalığı, kalp yetersizliği, KOAH ve malignite öyküsü oranları anlamlı olarak yüksek bulundu. Diyabet öyküsü karşılaştırmasında anlamlı fark saptanmadı. Suriyeli mülteci hastalarda ise diğer nedenlere bağlı yatış, erkek hasta oranı ve kronik böbrek hastalığı öyküsü oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar arasında hemoglobin, hematokrit, demir, TDBK, ferritin, transferrin satürasyonu, albümin, folik asit, üre, kreatinin değerlerinde anlamlı fark saptanmadı. T.C. vatandaşı hastaların CRP,Vitamin B12, 25-OH vitamin D düzeyi anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar arasında HIV, HBsAg ve Anti-HBs pozitiflik oranları arasında anlamlı fark saptanmazken, Suriyeli mülteci hastalarda HCV oranlarının anlamlı olarak yüksek saptandı. Sonuç: Suriyeli mülteciler genç bir popülasyondur. Mevcut durumlarında komorbiditeleri az sayıdadır. Bu nedenle hipertansiyon, diyabet gibi toplum sağlığını en çok etkileyen konularda tarama programlarına alınmalıdır. Suriyeli mülteci hastalar hastanelerde dil problemine bağlı hayati sıkıntılar yaşamaktadır. Entegrasyon sürecinde hastanelerde tercüman sayısı arttırılmalı, bu hastaların tercüman eşliğinde muayene edildiğine emin olunmalıdır. Suriyeli mülteci hastaların bulaşıcı hastalıklar ve demir eksikliği-anemi gibi halk sağlığı problemlerinde beklenenin aksine Türkiye popülasyonu ile benzer özellikler göstermektedir. Göçmen sağlığı merkezleri birinci basamak hastane hizmetleri görevini arttırdıkça bu benzerliğin devam edeceği de umut vericidir. Hastalarda malnütrisyonu gösterebilecek hipoalbuminemi gibi bulguların -beklenenin aksine- olmaması aynı şekilde sevindirici bir durumdur. Aynı sosyal yardımlaşma sağlanarak, kaynaklar arttırılarak daha çok kişiye ulaşılacağı düşünülmektedir. Hastalarda izlenen B12 ve D vitamini eksiklikleri birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesiyle aşılacak bir durum olarak görülmektedir. Sonuç olarak çalışmamız neticesinde Suriyeli mültecilere birtakım olanaksızlıklara rağmen gereken her türlü özenin gösterildiği, sağlık hizmetlerinde önemli fedakarlıklarda bulunulduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are 5 million 664 thousand Syrian refugees all around the World and 3 million 691 thousand of them living in Turkey. Many problems are resolving or waiting to be resolved such as public health concerns, difficulties while taking patient history, adaptation to treatments. The need to enlight these problems with scientific objective criteria was the main reason for our study. We aimed to show our experience in this matter to guide our colleagues who will study in this area and help the improvement of healthcare services. Material and Methods: We included the Syrian patients under 15 years old who were hospitalized for any indication in Haseki Training and Research Hospital Internal Medicine Ward between 16/09/2011 and 01/01/2018. We excluded repeating hospitalizations of the same patient and included 468 patients from 931 hospitalizations. We included the next 468 patients with Turkish citizenship as a control group. We recorded the patient's protocol numbers, their gender, age, where are they hospitalized from (emergency room or outpatient clinic), how many times they were hospitalized from their patient files. We recorded their chronic illness status from the admission questions as diabetes, hypertension, chronic kidney injury, ischemic heart disease, congestive heart disease, chronic obstructive lung disease and the history of malignancy. We recorded the patient's initial laboratory findings as urea, creatinine, albumin, hemoglobin, hematocrit, C reactive protein, spot urine protein creatinine ratio, iron, total iron-binding capacity, ferritin, vitamin B 12, folic acid, 25-hydroxy vitamin D, HbA1C, HbsAg (hepatitis B surface antigen), Anti-HCV (hepatitis C antibody) and Anti-HIV (Human immunodeficiency virus antibody). Findings: Patients with Turkish citizenship were statistically significantly older and they had a higher rate of hospitalization from the emergency room, length of stay, repeating hospitalization, geriatric population, hypertension, ischemic heart disease, congestive heart disease, chronic obstructive lung disease and the history of malignancy. There was no statistically significant difference in diabetes between groups. The rate of chronic kidney disease was higher in the Syrian refugee group. There was no difference in hemoglobin, hematocrit, iron, total iron-binding capacity, transferrin saturation, ferritin, folic acid, urea, creatinine, HbA1C between groups. The levels of CRP, Vitamin B12, 25-hydroxy vitamin D were higher in the Syrian refugee group. There was no difference in the rate of HIV, HBsAg ve Anti-HBs positivity between groups. But Anti-HCV positivity rate was higher in the Syrian refugee group. Conclusion: Syrian refugees are a young population. They have fewer comorbidities in their current situation. Therefore this group should be included the screening programs as hypertension and diabetes which are affecting public health most commonly. Syrian refugees having trouble in hospitals in the matter of translation problems. These problems affecting healthcare professionals as well. The number of translators should be increased during this integration process, and we have to make sure that these patients examined in accompany with a translator. As an unexpected result, Syrian refugees have similar features in contagious diseases or public health matters like iron deficiency/anemia. It is promising that with increasing primary health care service duties in Refugee Health Center's, these similarities will continue. Also as a hopefull unexpected result, Syrian patients didn't have malnutrition findings as hypoalbuminemia. It could show us that the fundamental needs of the population are meeting. With more resources and social assistance, more people could be reached and helped. We suggest an increase in primary healthcare services to correct Vitamin B 12 and D deficiencies in the Syrian refugee population. Finally, in our study, even with all the impossibilities we think that Syrian refugees regarded very much and many sacrifices have been made to improve their health status.