Status epileptikuslu çocuk olguların klinik ve nöbet özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and seizure characteristics of pediatric cases with status epilepticus
  1. Tez No: 522887
  2. Yazar: BİLGE KASACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT BORA ÇARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: status epileptikus, nöbet, çocuk, status epilepticus, seizure, child
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Ocak 2016-Mayıs 2018 tarihleri arasında ESOGÜ Çocuk Acil Servise status epileptikus ile başvuran hastalar; demografik özellikleri, nöbet tipi, status epileptikus etyolojisi, nöroradyolojik ve EEG bulguları, hastalara uygulanan tedaviler, rekürrens üzerine etkili faktörler ve yatış süresine etkili faktörler açısından prospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 13 (% 39,4)'ü kız, 20 (% 60,6)'si erkekti. Hastaların yaş ortalaması 5,54±4,55 olarak saptandı. Olguların nöbet tipi değerlendirildiğinde 22 (% 66,7) hastada jeneralize, 1 (% 3) hastada fokal, 10 (% 30,3) hastada diğerleri başlığı altında nöbetler saptandı. Hastaların etyolojik sınıflandırmasında 23 (% 69,6) hastada remote semptomatik, 6 (% 18,4) hastada febril, 2 (% 6) hastada akut semptomatik, 2 (% 6) hastada progresif status epileptikus saptandı. 14 (% 42,4) hastanın MR görüntülemesinde patolojik bulgu saptandı. Dört (% 12,1) hastanın BT'sinde patolojik bulguya rastlandı. On (% 30,3) hastaya çekilen EEG'de epileptiform aktivite saptandı. EEG'de görülen epileptik değişikliklerin diğerleri başlığı altında incelenen nöbetlerde sık olduğu saptandı (p=0,007). Daha önce epilepsi tanısı olan veya nörolojik bir hastalığı olan vakalar ile çekilen EEG'sinde epileptiform aktivite arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p=0,002). Sık nöbet geçirip (3 ve üstü) status ile başvuran 11 hastanın 8 (% 72,7)'inde antiepileptik ilaç kullanımı saptandı (p=0,08). Daha önce bilinen nörolojik hastalığı olan 20 (% 60,6) hastanın 10 (% 30,3) tanesinde patolojik MRG bulgusu olduğu saptandı. Çalışmaya alınan status epileptikuslu hastaların hiçbirinde mortalite gözlenmedi. Bu çalışma status epileptikus tanısı, etyolojisi, klinik ve nöbet özellikleri ve uygulanan tedavi protokollerinin anlaşılması konusunda literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, demographics of patients, seizure type, status epilepticus etiology, neuroradiological and EEG findings, disease-related patient treatments, factors affecting recurrence were evaluated prospectively after the application of ESOGÜ Medical Faculty Pediatric Emergency Service between January 2016 and May 2018. In this study 13 (39.4 %) of the patients were female and 20 (60.6 %) were male. The mean age of the patients was 5.54 ± 4.55. When the type of seizure was assessed, 22 (66.7 %) patients were generalized, 1 (3 %) patients were focal, 10 (30.3 % ) patients were classified others. In the etiologic classification of the patients 23 (69.6 %) patients had remote symptomatic, 6 (18.4 %) patients had febrile, 2 (6 %) patients had acute symptomatic and 2 (6 %) patients had progressive status epilepticus. On 14 (42.4 %) patients pathological findings were seen in the MRI reports. Four (12.1 %) patients had pathologic findings on BT. Ten (30.3 %) patients had epileptiform activity in the EEG. It was seen that the epileptic changes seen in EEG were frequent in the seizures under the heading of others (p=0.007). There was a significant statistically relationship between epileptiform activity in EEG patients who were previously diagnosed with epilepsy or had a neurological disease (p=0,002). Eight (72.7 %) patients of the 11 patients who had frequent seizures (3 or more) status were on a antiepileptic medicine (p=0.08). In 20 (60.6%) patients with already known neurological disease, 10 (30.3%) had pathological MRI findings. There was no mortality observed in any of the 33 patients with status epilepticus. This study contributes to the literature on status epilepticus etiology, clinical and seizure characteristics and understanding of the treatment protocols applied.