Term sağlıklı tekil gebeliklerde doğum şeklinin umbilikal kord kanında ınterlökin-1 beta ve tümör nekroz faktör-alfa düzeylerine etkisinin araştırılması
Investigating the effect of delivery type in term healthy singleton pregnancies on interleukin-1 beta and tumor necrosis factor alpha levels in umbilical cord blood
  1. Tez No: 522921
  2. Yazar: MERVE TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ARTUNÇ ÜLKÜMEN, YRD. DOÇ. DR. YEŞİM GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Spontan vajinal doğum, sezaryen doğum, TNF-alfa, IL-1 beta, Spontaneous vaginal delivery, cesarean delivery, TNF-alpha, IL-1 beta
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Doğum; fizyolojik, biyokimyasal, endokrinolojik ve immünolojik olayların aracılık ettiği karmaşık bir süreçtir. Yenidoğanın intestinal mikroflorasının oluşması için doğum şekli çok önemlidir. İntestinal mikrofloranın spesifik suşlarının anti-inflamatuar sitokinlerin üretimini uyardığı gösterilmiştir. Interlökin-1β, IL-6 ve TNF-α gibi proinflamatuvar sitokinler başta olmak üzere, preterm ve term doğumları sırasında sitokinlerin oldukça önemli rolü bulunmaktadır. Bu bilgilere dayanarak, bu çalışma doğum şeklinin umblikal kord kanında TNFα ve IL-1β düzeylerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisine normal spontan vajinal doğum ve sezaryen doğum için yatışı yapılan, 18 yaş üstü, sağlıklı, ek hastalığı olmayan, term 30 adet spontan vajinal doğum için yatışı yapılmış (kontrol grubu), 30 adet sezaryen doğum için yatışı yapılmış olan gebeler dahil edilmiştir. Kemolimünesans yöntem ile yenidoğan umblikal kord kanında TNFα ve IL-1β kan değerleri tespit edilmiştir. Ayrıca annenin kanında da hemogram, MPV ve platelet değerleri kaydedilmiştir. İki grup arasında değişkenlerin ortalaması bağımsız değişkenler t testi ile kategorik değişkenler ise Ki-Kare testi ile karşılaştırılmıştır. P değeri 0,05 'den küçük olan fark, anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Normal doğum yapan annelerin toplam gebelik gün sayısı ortalaması (p=0,003) ve yaşayan doğum sayısı (0,006) sezaryen doğum yapan annelerden daha fazla bulunmuştur. Parite sayısı ortalaması ise sezaryen doğum yapan annelerde daha fazla görülmektedir (p=0,009). Normal doğum yapan annelerde hemoglobin düzeyleri daha yüksek bulunmuştur (p=0,001). Normal doğumla doğan bebeklerde sezaryen doğan bebeklere göre TNF-alfa düzeyi belirgin olarak yüksek bulunurken (p=0,037), IL-1 beta değerleri arasında fark saptanmamıştır (p=0,802). Sonuçlar: Çalışma bulguları normal vajinal doğumun, bebeğin ve annenin immün sistemini harekete geçiren bir inflamasyon şekli olduğu görüşünü destekleyerek literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Tüm bulguların literatür ile büyük ölçüde uyumlu görülmesi çalışmanın güçlü yönünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Birth is a complex process mediated by physiological, biochemical, endocrinological and immunological events. The form of delivery is very important for the intestinal microflora of the newborn. Specific strains of the intestinal microflora have been shown to stimulate the production of anti-inflammatory cytokines. Cytokines, especially proinflammatory cytokines such as interleukin-1β, IL-6 and TNF-α, have very important roles during preterm and term delivery. Based on this information, the aim of this study was to investigate the effect of the type of delivery on the levels of TNFα and IL-1β in umbilical cord blood. Material and Method: The study included healthy pregnant women older than 18 years of age without any diseases who were hospitalisated for normal spontaneous vaginal delivery (control group, n=30) and caesarean section (n=30) in Celal Bayar University Obstetrics and Gynecology Department. TNFα and IL-1β blood values were determined in the neonatal umbilical cord blood with chemoliminescence method. In addition, hemogram, MPV and platelet values were recorded in the maternal serum. The mean values of the variables were compared by independent variables t test and categorical variables were compared by Chi-Square test. The P value less than 0.05 was considered significant. Results: The number of gestational days (p = 0.003) and the number of live births (p=0.006) in women who had spontaneous normal vaginal delivery, were higher than those who had cesarean delivery. The mean number of parity was higher in women with cesarean section (p = 0.009). Hemoglobin levels were found to be higher in women who had spontaneous normal vaginal delivery (p = 0.001). TNF-alpha levels were found to be significantly higher in newborns who were born by spontaneous normal vaginal delivery in compared to those who were born with cesarean delivery (p = 0.037), however no difference was found in IL-1 beta values (p = 0.802) between two groups. Conclusion: The findings of the study contribute to the literature by supporting the view that normal vaginal delivery is a form of inflammation that stimulates the newborn's and mother's immune system. The fact that all of the findings were consistent with the literature constitutes the strength of the study.