Kronik periodontitisi olan bronşiyal astımlı bireylerin biyolojik sıvılarında çeşitli biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
The evaluation of biochemical parameters in biological liquid of bronchial asthma pati̇ents wi̇th chronic peri̇odonti̇ti̇s
  1. Tez No: 522920
  2. Yazar: LEVENT KAVRAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK FATİH ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Kronik periodontitis, interlökin 6, matriks metalloproteinaz 8, tükürük, tümör nekrozis faktör alfa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik periodontitisi olan bronşiyal astımlı bireylerin tükürük örneklerindeki TNF-α, IL-6 ve MMP-8 düzeyleri ve klinik parametrelerini, kontrol grupları ile karşılaştırmak, ortaya çıkan veriler sonucunda bronşiyal astım ile kronik periodontitis arasındaki muhtemel ilişkiyi değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma protokolü gereği her biri 20 katılımcıdan oluşan 4 grup oluşturuldu. Astım hastalığı bulunmayan ve periodontal olarak sağlıklı bireylerin oluşturduğu grup (A-P-), astım hastalığı bulunmayan ve kronik periodontitisli grup (A-P+), astımlı ve periodontal olarak sağlıklı grup (A+P-) ile astımlı ve kronik periodontitisli grup (A+P+). Klinik periodontal parametreler Pİ, Gİ, SCD ve KAS indeksleri kullanılarak değerlendirildi. Tükürük örneklerinde TNF-α, IL-6 ve MMP-8 düzeyleri incelendi. Bulgular: En yüksek TNF-α, IL-6 ve MMP-8 düzeyleri (A+P+) grubunda tespit edildi. (A+P+) grubunun TNF-α düzeyi, (A+P-) grubuna göre istatistiksek olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p0,05) Sonuç: Mevcut çalışmanın sonuçlarında, astım ve kronik periodontitis patogenezinde rol alan enflamatuar mediyatörler arasında benzer sonuçlar bulunmuş olup hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare TNF-α, IL-6 and MMP-8 levels in salivary samples and clinical parameters of individuals with bronchial asthma with chronic periodontitis and to evaluate the possible relationship between bronchial asthma and chronic periodontitis. Material and Method: According to the study protocol, 4 groups each of 20 participants were created; Group consisting of periodontally healthy individuals without asthma (A-P-), group with periodontitis without asthma (A-P+), group with asthma and periodontal healthy group (A+P-) and periodontitis group (A+P+). Clinical periodontal parameters were evaluated by using Pİ, Gİ, SCD and KAS indices. TNF-α, IL-6 and MMP-8 levels were examined in saliva samples. Results: The highest level of TNF-α, IL-6 and MMP-8 were found in the group (A+P+).