Trabzon ilinde 20 yaş ve üzeri bireylerin hepatit A, B, C, D ve E seroprevalansları
Seroprevalences of hepatitis A, B, C, D and E among 20 years and over individuals in Trabzon province
- Tez No: 522932
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOPBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: HAV, HBV, HCV, HDV, HEV, community based survey, seroprevalence, Trabzon, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Çalışmada Trabzon ilinde ikamet eden 20 yaş ve üzeri bireylerde Hepatit A, B, C, D, E seroprevalanslarının tespit edilmesi ve seroprevalanslarla ilişkili olabilecek faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç Yöntem: Kesitsel tipte olan araştırmaya Trabzon'un 10 ilçesinde yaşayan 20 yaş ve üzeri 1502 kişi katılım göstermiştir. Hane ziyaretlerinde araştırmaya katılmayı kabul eden katılımcılara anket formu uygulanmış, sonrasında Aile Sağlığı Merkezlerine davet edilerek kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinde Hepatit A, B, C, D ve E belirteçleri çalışılmıştır. Bulgular: Hepatit A aşısı yaptırmayan katılımcıların % 77,6'sında anti – HAV pozitif; tüm katılımcıların % 50,3'ü HBV ile karşılaşmış; % 23,0'ı Hepatit B aşılı; %27,4'ü aşı dışı nedenlerle HBV ile karşılaşmıştır. Katılımcıların % 0,3'ünde anti – HCV; % 0,0'ında anti – HDV; % 3,5'inde anti – HEV pozitif bulunmuştur. Hepatit A ve B ile karşılaşma prevalansı % 24,8; Hepatit A ve E ile karşılaşma prevalansı % 3,7 bulunmuştur. Sonuç: Halen HBV ile enfekte olan 109, HCV ile enfekte olan 5 kişi ileri tetkik ve tedavi için fakültemizin Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne yönlendirilmiştir. Daha önce HAV ile karşılaşmayan 321 kişiye, HBV ile karşılaşmayan 457 kişiye aşılanmaları önerilmiştir. Araştırmamız hepatitlerin halen halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Bu nedenle toplum tabanlı araştırmalar ve aşılamaların yaygınlaştırılması gerekmektedir. nahtar Kelimeler: HAV, HBV, HCV, HDV, HEV, toplum tabanlı araştırma, seroprevalans, Trabzon, Türkiye
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to determine the seroprevalences of Hepatitis A, B, C, D, E in individuals aged 20 and over living in Trabzon and to evaluate the factors that may be related to seroprevalence. Material and Method: The cross-sectional study included 1502 people aged 20 and over living in 10 districts of Trabzon. A questionnaire form was applied to the participants who accepted to participate in the residence visit and then blood samples were taken to the Family Health Centers. Hepatitis A, B, C, D and E markers were studied in blood samples. Results: 77.6% of the participants who did not have Hepatitis A vaccine were anti – HAV positive; 50.3% of all participants encountered with HBV; 23.0% of them are vaccinated to Hepatitis B; 27.4% of the patients were encountered with HBV due to non-vaccine reasons. 0.3% of all participants were positive for anti - HCV; % 0,0 for anti – HDV; % 3,5 for anti - HEV. The prevalence of encountering with Hepatitis A and B was 24.8%; The prevalence of encountering with Hepatitis A and E was 3.7%. Conclusion: Currently, 109 people infected with HBV and 5 people infected with HCV were directed to the Infectious Diseases Department of our faculty for further examination and treatment. It has been suggested to be vaccinated with 321 people not previously encountered with HAV and 457 people with HBV. Our study shows that hepatitis is still public health problem. For this reason, community-based researches and vaccinations should be disseminated.