Arteria ophthalmica ve dallarının superselektif anjiyografi yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the ophthalmic artery and its branches by the superselective angiography
  1. Tez No: 522958
  2. Yazar: HİLAL AKDEMİR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE MİNE ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria ophthalmica, Orbita, Morfometri, Anatomi, Superselektif anjiyografi, Ophthalmic artery, Orbit, Morphometry, Anatomy, Superselective angiography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Orbital vasküler anatomi oldukça karmaşıktır. Orbita'nın esas kanlanması a. carotis interna'nın bir dalı olan a. ophthalmica tarafından sağlanır. Bu çalışmanın amacı, geniş seri pediatrik hastaların superselektif anjiyografileri üzerinde a. ophthalmica ve dallarının morfometrisinin değerlendirilmesi ve olası varyasyonların tespit edilmesidir. Çalışmada, intraokuler retinoblastom nedeniyle intra-arteriyel kemoterapi verilen 134 çocuk hastanın anjiyografik görüntüleri incelendi. A. ophthalmica ve dallarının başlangıç noktaları, çapları ve anjiyografik incelemelerdeki görülme sıklıkları, yaş grupları ve cinsiyete göre analiz edildi. Olguların %97,8'inde a. ophthalmica'nın, a. carotis interna'nın pars ophthalmica segmentinden köken aldığı izlendi. Geriye kalan üç olguda, a. ophthalmica'nın a. meningea media'dan köken aldığı tespit edildi. A. ophthalmica çapı ortalama 0,79 ± 0,15 mm (min-max: 0,51-1,18 mm) olarak ölçüldü. Aa. ciliares posteriores, a. lacrimalis, r. muscularis inferior ve a. ethmoidalis anterior dallarının anjiyografik olarak tespit edilme yüzdelerinin yüksek olduğu saptandı (>%85). A. ophthalmica başlangıç noktası öncesi ve sonrası a. carotis interna çapları, r. meningeus recurrens ve a. dorsalis nasi çapları ile yaş arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Erkek çocuklarda a. ophthalmica başlangıç noktası öncesi ve sonrası a. carotis interna çapları ve a. supratrochlearis çapı kız çocuklarına göre daha geniş olarak saptandı. Ancak, aa. ciliares posteriores çapı ise kız çocuklarında erkek çocuklarına kıyasla geniş tespit edildi. Diğer morfometrik parametreler her iki cinste benzer bulundu. Sonuç olarak, bu çalışmanın a. ophthalmica ile ilgili pediatrik literatüre önemli bir katkı sağlayacağını, orbita cerrahisi sırasında cerrahlara yardımcı olacağını ve a. ophthalmica superselektif anjiyografisi yapan radyologlar için fayda sağlayacağını düşünmekteyi
Özet (Çeviri)
The vascular anatomy of the orbit is highly complex. The main source of blood supply to the orbit is by the ophthalmic artery, which is the branch of internal carotid artery. The purpose of this study was to determine the morphometry of ophthalmic artery and its branches and investigate the possible variations by superselective angiography in a large series of pediatric patients. In this study, we evaluated 134 angiographies carried out on children affected by intraocular retinoblastoma and undergoing intra-arterial chemotherapy. The origin, diameter and angiographic visibility percentage of ophthalmic artery and its branches were examined according to age groups and gender. The ophthalmic artery originated from ophthalmic segment of the internal carotid artery in 97.8% of cases. In three of 134 cases, it originated from middle meningeal artery as a variation. The diameter of the ophthalmic artery was measured 0.79 ± 0.15 mm (min-max: 0.51-1.18 mm). Posterior ciliary, lacrimal, inferior muscular and anterior etmoidal arteries had a higher angiographic visibility percentage (>85%). The diameters of the internal carotid artery before and after the origin of the ophthalmic artery, recurrent meningeal branch and dorsal nasal artery had significant correlation with age. The diameters of the internal carotid artery before and after the origin of the ophthalmic artery and supratrochlear artery were found to be higher in boys than in girls. However; the diameters of posterior ciliary arteries were found to be higher in girls, when compared with boys. The other morphometric parametres were nearly the same in both sexes. We believe that this study will make a substantial contribution to the pediatric literature of ophthalmic artery, and it will help to the surgeons who are making operation on the orbit and will be useful for the radiologists who are doing superselective angiography of ophthalmic artery.