Oral glikoz tolerans testi (OGTT)'yle diyabet tanısı konmayan hastalarda elde edilen glikoz değerleri diyabet gelişme riskini belirler mi?
Does the glucose levels in oral glucose tolerance test (OGTT) determine the risk of developing diabetes patients who are not diagnosed with diabetes in basal OGTT?
- Tez No: 522963
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, OGTT, 1. saat plazma glikozu, Diabetes Mellitus, OGTT, one hour postload plasma glucose
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diabetes Mellitus dünya çapında önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Son yıllarda dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de prevelansı artış eğilimindedir. OGTT diyabet tanısında yüksek sensitiviteye sahip bir tanı methodudur. OGTT 2. saat dünya genelinde tanı testi olarak kullanılmasına rağmen 1. saat ölçümleri rutinde yapılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı diyabeti olmayan hastaların başlangıç OGTTleri baz alınarak diyabet öngördürücülüğünün belirlenmesidir. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde herhangi bir nedenle OGTT yapılan 18 yaşından büyük hastalar alınmıştır. Araştırmaya alınan toplam hasta sayısı 5874'tür. Çalışmadan çıkarılma kriteri olarak OGTT yapıldığı dönemde diyabet saptanmasıdır. Bu hastalarda diyabet gelişiminin yanı sıra yaş, diyabet tanısı tespit edilme yöntemi, antidiyabetik ilaç kullanımı ve ek tedavi gereksinimi incelenmiştir. Çalışmamızda yer alan 5874 hastanın 1587'sinde (%27) diyabet saptanmıştır. Diyabet saptanan 1587 hastanın 1072 tanesi kadın, 514 tanesi erkektir. Diyabet tanısı alan hastaların bazal OGTTlerinde 1. saat plazma glikoz düzeyi yüksekliği gelecekte diyabet gelişimi açısından açlık plazma glikozu ve 2. saat plazma glikoz yüksekliğinden daha ön gördürücü olarak saptanmıştır (AUC:0.76). 1.saat plazma glikoz sınır değeri olarak 161mg/dl belirlenmiştir. Diyabet tanısı alanlarda ilk sıra tedavide en sık metformin tercih edildiği (%72,9), 188 hastada ek tedavi ihtiyacı geliştiği saptanmıştır. Ek tedavi ihtiyacı gelişen hastaların %79,2'sinde 1. saat plazma glikoz değeri ≥179 mg/dl saptanmıştır. Bu veri bize 1. saat plazma glikoz yüksekliğinin diyabet gelişimini öngördürmesinin yanısıra diyabetin seyri açısından da öngördürücüdür. Sonuç olarak araştırmamızda OGTT 1. saat plazma glikoz düzeyinin ≥179 mg/dl olmasının gelecekte diyabet gelişimini ön gördürmede anlamlı olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda bu değerin gelecekte diyabetin seyri konusunda da fikir verebileceği anlaşılmıştır. Tip 2 diyabet gerekli önlemler alınır ise önlenebilir bir hastalıktır. Hastalık riski olan bireylerin önceden belirlenmesi çeşitli tedavi yaklaşımları ile gelecekte karşılaşılabilecek morbiditeler ve mortalitelerin önüne geçilebilir ve ülkeleri yüksek düzeydeki tedavi masraflarından koruyabilir. 1. saat plazma glikoz yüksekliği bu anlamda değerli bir parameter olup günlük pratikte kullanılması ile diyabet riski taşıyan bireyler daha erken tespit edilebilir ve diyabet gelişimi engellenebilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is an important cause of morbidity and mortality worldwide. In recent years, its prevalence has been increasing in our country as well as in the world. OGTT is a diagnostic method with high sensitivity in the diagnosis of diabetes. Although OGTT 2. hour plasma glucose level is used as a diagnostic test in the world, the first hour measurements are not performed in the routine. The aim of this study was to determine the diabetes predictors based on the initial OGTT of patients without diabetes. Patients older than 18 years of age who had undergone OGTT were included in the study for any reason at Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital. The exclusion criterion is the diagnosis of diabetes when OGTT is performed. . The total number of patients included in the study was 5874. In addition to the development of diabetes, age, diagnosis of diabetes, the use of antidiabetic drugs and the need for additional treatment were investigated in these patients. In our study 1587 (%27) patient have been diagnosed with diabetes. Of 1587 patients with diabetes, 1072 were female and 514 were male. In the basal OGTTs of patients diagnosed with diabetes, the plasma glucose level at the 1st hour was found to be more predictive of fasting plasma glucose and the 2nd hour plasma glucose elevation in terms of diabetes development in the future (AUC: 0,76). At the 1st hour plasma glucose limit value was determined as 179 mg / dl. It was determined that metformin was the most preferred treatment in patients diagnosed with diabetes (72.9%), and additional treatment was needed in 188 patients. In 79,2% of patients who needed additional treatment, 1 hour plasma glucose value was ≥179 mg / dl. This data is predictive of the prognosis of diabetes as well as predicting the development of diabetes at the 1st hour of plasma glucose. In conclusion, in our study, OGTT 1 hour plasma glucose level ≥179 mg / dl was woluble to be significant in predicting the development of diabetes in the future. It is also understood that this value may give an idea about the course of diabetes in the future. Type 2 diabetes is a preventable disease if necessary precautions are taken. Predetermination of patients at risk of disease can prevent future morbidity and mortality with various treatment approaches. This protect countries from high-level treatment costs. At the 1 st hour of plasma glucose is a valuable parameter in this sense, and the use of it in daily practice can be detected earlier in individuals with diabetes risk and may prevent the development of diabetes.