Acil servisimize başvuran inme vakalarının epidemiyolojik özelliklerinin ve maliyetinin araştırılması
Analysis of epidemiological characteristics and cost of stroke cases referred to our emergency department
- Tez No: 522969
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İnme, maliyet, trombolitik terapi., trombolitik terapi, Stroke, cost, thrombolytic therapy. Keywords: Stroke, thrombolytic therapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda inme vakalarının epidemiyolojik özelliklerini araştırdık ve bir inme vakasının hastaneye olan maliyetini inceledik. Maliyet üzerine etkili olan faktörleri araştırdık. Çalışma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalında 15/11/2016-15/11/2017 tarihleri arasında hemorajik ve iskemik akut inme tanısı almış olguların retrospektif incelenmesiyle yapıldı. Tüm olguların yaşı, cinsiyeti, mesleki özellikleri, yaşadığı bölgesi, eğitim durumu, özgeçmişi, acil servise başvuru süresi, başvuru şikayeti, başvurudaki fizik muayene bulgusu, beyin bilgisayarlı tomografi bulgusu, diffüzyon manyetik rezonans görüntüleme bulgusu, tanı aldığı inme tipi, hastaneye yatırıldığı ünite tipi, tedavi şekli, yatış süresi, hastalığının nasıl sonlandığı ve hastanın acil servise gelişinden taburcu oluncaya kadarki hastaneye olan maliyet verileri incelendi. Hastaların yaş ortalaması 74,01 ± 12,87 yıl olup %53,8'i kadındı. Yaş ve cinsiyet arasında ilişkiye rastlanmadı (p>0,05). Hastalar, %46 oranla en sık il merkezinde yaşıyordu ve hastaların %31,8'i ev hanımıydı. Çalışmamızda %74,7 oranda iskemik tipte inme saptandı. Hemorajik olguların, iskemik olgulara göre maliyeti anlamlı derecede yüksek saptandı (p0,05). Regresyon analizlerinde maliyeti etkileyen bağımsız risk faktörünün hastanın yattığı ünite tipi olduğu bulundu. Sonuç olarak; İnme maliyetini artıran faktörler inme tipi, olgunun bilinç bozukluğu ile gelmiş olması, yatış yapılan ünite ve tedavi tipi olmuştur. Maliyeti azaltmak adına, servis bakım kalitesi artırılarak daha fazla servis yatışına yönelmek doğru olabilir.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated the epidemiological characteristics of stroke cases and examined the cost of a stroke event to the hospital. We investigated the factors of affecting cost. The study, Abant Izzet Baysal University Department of Emergency Medicine between 15.11.2016-15.11.2017 was done by retrospective diagnosis of patients with acute ischemic and hemorrhagic stroke. Age of all cases, gender, job, living area, educational level, autobiography, emergency service application period, complaints, physical examination findings at admission, findings of brain computed tomography, diffusion magnetic resonance imaging, the type of stroke that gets diagnosed, the type of unit that hospitalized, type of treatment, length of hospitalization, how the ends of the illness, cost data were analyzed from hospital admission to discharged. The relationship between cost and the data was investigated. The mean age of the patients was 74.01 ± 12.87 years and 53,8% of the patients were female. There was no relationship between age and gender (p> 0.05). Most of the patients (46%) were living in the city center and 31,8% of the patients were housewives. In our study, 74,7% of the patients had ischemic stroke. The cost of hemorrhagic cases was significantly higher than the ischemic group (p 0.05). In regression analysis, cost-affecting independent risk factor has been found the type of unit in hospitalization. Conclusion; Stroke type, having arrived with the patient's consciousness disorders, hospitalization unit, and the type of treatment has found as factors increasing the cost of stroke in order to reduce the cost, by increasing the quality of hospital service, the increase in normal room hospitalization should be made.