Akut iskemik inme vakalarında tenascin-c parametresi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of tenascin-C parameter level in acute ischemic stroke cases
  1. Tez No: 674099
  2. Yazar: MURAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: iskemik inme, subaraknoid kanama, tenascin-c, trombolitik tedavi, ischemic stroke, subarachnoid hemorrhage, tenascin-c, thrombolytic therapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda, acil servisimize başvuran ve iskemik inme tanısı alan hastalarda inmenin tanısı, inmenin yaklaşık başlangıç zamanı, etkilenen beyin dokusunun boyutunu öngörebilmek için bir biyobelirteç olarak Tenascin-C (Tn-C)'yi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01/08/2020 ile 31/12/2020 tarihleri arasında başvuran akut iskemik inme tanısı konulan 64 hasta dahil edildi. Kontrol grubu, iskemik inme tanısı almamış ve hasta grubu ile benzer yaş, cinsiyet özelliklerine sahip olan hasta grubuyla aynı sayıda katılımcı ile oluşturuldu. Katılımcıların demografik özellikleri, hastalık özgeçmişleri, muayene bulguları, semptomların başlangıç zamanı ve süresi, radyolojik görüntülemeleri, başvuru vital değerleri, inmenin ayırıcı tanısı için hemogram, kan şekeri, böbrek fonksiyon testleri, elektrolitler, koagülasyon parametreleri, arter kan gazı ve ek olarak araştırmaya özel bakılacak olan serum Tn-C düzeyi ve klinik sonlanım değerlendirildi; elde edilen veriler çalışmaya özel olarak hazırlanan Hasta Takip Formu'na işaretlendi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda, katılımcıların yaş ortalaması 71,5 ± 11,7 yıl olarak belirlendi. Vücudun tek tarafında güçsüzlük en sık semptomdu ve 46 hastada (%71,9) vardı. Hasta grubunda ortalama Tn-C değeri (110,2) kontrol grubuna göre (98,6) anlamlı düzeyde daha yüksekti. Hastaların yaşı ve semptom süresi ile Tn-C düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Hasta grubuna ait NIHSS'na göre Tn-C değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: İskemik inmenin tanı sürecinde belirlenmiş bir biyobelirteç bulunmamaktadır. Tn-C parametresi, yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalar sayesinde iskemik inmenin süresini ve şiddetini belirlemede yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılması acil serviste tanı koyma ve tedaviye başlama süresini kısaltabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate Tenascin-C as a biomarker in order to predict the diagnosis of stroke, approximate onset time of stroke, and the size of the affected brain tissue in patients admitted to our emergency department and diagnosed with ischemic stroke. Materials and Methods: This prospective study included 64 patients who applied to the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City Training and Research Hospital of Health Sciences University between 01/08/2020 and 31/12/2020 whose consent was obtained and who was diagnosed with acute ischemic stroke. The control group consisted of the same number of participants who were not diagnosed with ischemic stroke, and who had similar age and gender characteristics with the patient group. Demographic characteristics of the participants, disease histories, examination results, onset time and duration of symptoms, radiological imaging, vital values at admission, routinely examined complete blood count, blood glucose, kidney function tests, electrolytes, coagulation parameters, arterial blood gas, and serum Tn-C levels, and clinical outcome to be investigated were evaluated and the data obtained were marked in the Patient Follow-up Form prepared specifically for the study. The obtained data were compared using appropriate statistical methods. Results: The mean age of the participants was 71.5±11.7 years in our study. Loss of strength on one side of the body was the most common symptom in patients and 46 patients (71.9%) had it. The mean Tn-C value (110.2) was significantly higher in the patient group compared to the control group (98.6). There was a significant correlation between the age value and duration of symptom and Tn-C levels of the patients. The differences between Tn-C values were found to be statistically significant according to the NIHSS of the patient group. Conclusion: There is no biomarker determined in the diagnostic processes of ischemic stroke. It was concluded that the Tn-C parameter could be used as an auxiliary biomarker to determine the duration and severity of ischemic stroke by means of more extensive studies could shorten the time to diagnose and start treatment in the emergency department.