Acil serviste akut iskemik inme tanısı alan olgularda MBP, S100B, IMA ile difüzyon MR sonuçlarının değerlendirilmesi
Correlation among diffusion MRI results and MBP, S100B, IMA in diagnosed ischemic stroke patients at emergency medicine department
  1. Tez No: 385267
  2. Yazar: SERDAR CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKHAN AKDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Nöroloji, Biochemistry, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut stroke, Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, serum iskemik modifiye albumin, İnsan s100B proteini, Acute stroke, Diffusion Weighted MRI, İschemia-modified serum albumin, S100 beta protein human
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil serviste akut iskemik inme tanısı alan hastaların erken tanısında kan belirteçlerinin (İMA,S100B ve MBP) rolünü göstermek amaçlandı. Ayrıca bu kan belirteçlerinin iskemik inmenin erken tanısında altın standart bir yöntem olan Diffüzyon MR sonuçlarıyla ilişkisini karşılaştırmak ve hastalığın şiddetini göstermede ki etkisini araştırmak hedeflendi. Yöntem:Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonunun desteği ile Tıp Fakültesi Acil Servisi, Nöroloji Servisi, Biyokimya ve Radyoloji Anabilim Dalları Laboratuvarları'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışma acil servisimize başvuran akut iskemik inme tanısı alan erişkin (18 yaş ve üstü) olgularda gerçekleştirilmiştir. Akut İskemik İnmenin erken tanısında kan belirteçleri (S100B,MBP ve İMA) ve bu belirteçlerin Diffüzyon MR sonuçları ve inme volümü ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Diffüzyon MR Volümü ile NIHS skoru, İMA,S100B ve MBP değerleri arasında ilişki olup olmadığı Pearson Korelasyon Testi ile bakıldı. Bulgular ve Sonuçlar: Akut iskemik inme tanısı alan 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu olarak sağlıklı 34 erişkin olgunun kan örnekleri alındı. Çalışmaya alınan hastaların 26'sı(%52) erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 68.14±14 idi. Akut iskemik inme olgularının Nıhs skoru ortalaması 5.5±4.3 hesaplandı. MRG'deki difüzyon kısıtlamasının olduğu bölgenin hacimleri ortalama 11.0±116 cm3idi. Sonuç olarak Akut İskemik inmeli olgularda İMA düzeyi artmaktadır.İMA ile inme hacimi arasında anlamlı ilişki vardır.Ayrıca İnmeli olgularda NIHS skoru, diffüzyon kısıtlaması hacmi ve İMA arasında ilişki vardır. S100 ve MBP değerleri ile Diffüzyon MR volümü arasında ilişki yoktur. S100 B ve MBP değerleri anlamlı şekilde yükselmemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:In this study, blood markers (IMA, S100B, and IMA) were aimed to show role in the early diagnosis in patients with acute ischemic stroke diagnosed in the emergency department. In addition, we aimed to compare the relationship between this blood markers for early diagnosis of ischemic stroke and diffusion MRI (which is the gold standart method) results to show the severity of the disease. Methods: This study has performed at the Emergency Medicine Service, Neurology Service, Department of Radiology and Biochemstry Laboratory in Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine with the support of the Scientific Research Fund. This study was conducted in adult (18 years and older) patients who admitted to our emergency department with a diagnosis of acute ischemic stroke. Blood markers for early diagnosis of Acute Ischemic Stroke (S100B, MBP and IMA) and Diffusion MRI results of these markers and the relationship between stroke volume were evaluated. The relationship between diffusion MRI volume and NIHS score, IMA, S100B and MBP values were measured by Pearson's correlation test. Findings and Conclusion: 50 patients with acute ischemic stroke were included in the study. As a control group of 34 healthy adult subjects' blood samples were taken. 26 of the patients included in the study (52%) were male. The mean age of patients was 68.14 ± 14. NIHS of patients with acute ischemic stroke average score of 5.5 ± 4.3 was calculated. The area of diffusion restriction on MRI volumes were on average 11.0 ± 116 cm3. As a result, IMA levels are increased in patients with acute ischemic stroke. There is a significant relationship between IMA and stroke volume. In addition, in patients with stroke there is a relationship among NIHS score, diffusion restriction and IMA. There is no correlation between S100 B and MBP values and the volume of Diffusion MRI. S100 B and MBP values are not rising significantly.