Non-travmatik hemorajik inme ile acil servisimize başvuran hastalarda ilk baz eksisi değerinin prognoz tahmini üzerine etkisinin araştırılması
The effect of first base minus value on prognosis prediction in patients admitted to our emergency department with non-traumatic haemorrhagic stroke
  1. Tez No: 939869
  2. Yazar: FATMA AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU SEVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemorajik inme, baz eksisi, kan gazı, prognoz, Non-traumatic Hemorrhage, base excess, areteriel blood gase, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Baz eksisi (BE) parametresi, asid-baz dengesinin bozulduğunu ve vücudun tamponlama kapasitesini yansıtır ve acil serviste birçok klinik durumda prognoz belirteci olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran ve non-travmatik hemorajik inme tanısı almış hastalarda, ilk başvuruda ölçülen BE değerinin hastaların prognozunu (mortalite, morbidite ve iyileşme oranları) tahmin etmedeki rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Acil servise başvuran, non-travmatik hemorajik inme tanısı almış 18 yaş ve üstü 453 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tanısı net olmayan, takibi yapılamayan, eksik veri bulunan ve 18 yaş altı hastalar çalışma dışında bırakılmıştır. Hastaların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), komorbiditeler, Glasgow Koma Skorları (GKS), antikoagülan ve antiagregan kullanımı, kanama türü, kan gazı değerleri ve 30 günlük mortalite bilgileri toplanmıştır. Ayrıca hastaların acil servisteki durumu, yoğun bakım ünitesine transferi, cerrahi müdahale gereksinimleri ve hastanede yatış süreleri de kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 64,99±15,18 minimum 20 maximum 99 bulunmuştur. 30 gün içerisinde sağ kalan hastalarda ortalama BE değeri +2.88 ± 4.47 mEq/L iken, eksitus olan hastalarda bu değer +0.09 ± 4.97 mEq/L olarak bulunmuştur. BE kategorileri ile 30 günlük sağ kalım durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p < 0.001); ayrıca BE değeri ile taburcu ya da eksitus olma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p < 0.001).BE değerinin 30 günlük mortaliteyi öngörme gücü ROC analizi ile değerlendirildi. Analiz sonucunda elde edilen AUC değeri 0.688 olup, bu değer istatistiksel olarak anlamlı (p < 0.001) ve ayırt edici gücü orta düzeyde bir performansı işaret etmektedir. ROC analiziyle BE ve laktat düzeylerinin 30 günlük mortalite üzerindeki prediktif değerleri karşılaştırıldığında, BE için AUC 0,688, laktat için AUC 0,654 olarak bulundu. Her iki değişkenin de AUC değeri istatistiksel olarak anlamlı olup (p < 0,001), BE'nin ayırt edicilik gücü laktata göre bir miktar daha yüksek olarak değerlendirilmiştir.Sonuç: Çalışmamız, BE değerinin özellikle ilk başvuru anında ölçülen seviyesinin, 30 günlük sağkalımı öngörmede klinik olarak anlamlı bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. BE'nin 30 günlük mortaliteye yönelik ayırt edici gücü, laktata göre daha yüksek bulunmuştur. BE değeri düştükçe klinik durumu kötüleşen hastaların prognozunun daha kötü olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Base excess (BE) parameter, reflects the body acid-base disequilibrium and compensation capacity of human body and it can be used to predict the prognosis of alot of clinical conditions in the emergency department (ED). This study aims to determine the prognosis prediction of BE in non-traumatic hemorrhage diagnosed patients in the ED on admission. Materials and Methods: This study included 453 adult non-traumatic hemorrhage patients presented to our ED. Demographic data, gender, comorbidities, GCS, an history of antiaggreggants and anticoagulants use, hemorrhage type , arteriel blood gase (ABG) values, 30 day mortality ratio, hospitalization length, surgery requirement data were noted. Results: Mean age of the study group was 64,99±15,18 (min 20, max 99). In the patients who survived for 30 dasys, the mean BE level was +2.88 ± 4.47 mEq/L , this value was +0.09 ± 4.97 mEq/L in the patients who didn't survive in 30 days. BE categories and 30 day survival survival was statistically related (p < 0.001); on the other hand, BE level was statistically related with dischargement and death (p < 0.001). According to the ROC curve of BE and 30 day mortality evaluation the AUC was 0.688 (p < 0.001). According to the ROC analyses of 30 day mortality and lactate level relation, the AUC value was 0,654. Conclusion: Our study showed that admission BE levels may be a meaningful predictor for 30 day mortality in the patients diagnosed with non-traumatic hemorrhage when compared with lactate. Besides, the prognosis was worsened in lower BE levels.