Kurumsal kültürün oluşumu ve sürdürülebilirliğinde hizmetkâr liderliğin rolüne ilişkin bir araştırma
A research on the role of servant leadership at the formation and sustainability of corporate culture
  1. Tez No: 522973
  2. Yazar: ALİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH MUSTAFA ÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kurumsal Kültür, Lider, Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Culture, Corporate Culture, Leader, Leadership, Servant Leadership
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kurumsal kültür, kurumsal amaçların gerçekleştirilmesinde önemli bir etken olarak görülmektedir. Çağımızın değişen ve gelişen ortamında kurumların, çağın gereklerine uygun bir kültür oluşturarak bunu korumaları, geliştirmeleri ve sürdürmeleri gerekmektedir. Belirli amaçlar doğrultusunda çalışanları harekete geçiren liderlere, kurumsal kültürde temel değerlerin özümsenerek devam ettirilmesinde önemli stratejik görevler düşmektedir. Liderler, sözü edilen görevleri yerine getirirken fedakârlık özelliklerini de ön plana çıkarmaktadırlar. Bu nedenle çalışmada, kurumsal kültürün oluşumu ve sürdürülebilirliğinde hizmetkâr liderin rolü, bir alan araştırması ile ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan araştırma Ardahan Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari olmak üzere toplam 277 personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, araştırmanın konusu, amacı ve önemi, araştırmanın hipotezleri ve yöntemi, araştırmanın anahtar kavramları ve tanımları ve araştırmanın sunuş sırası alt başlıklarından oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde liderlik kavramına, liderde bulunması gereken özelliklere değinilmiş ve liderlik ile yöneticilik arasındaki ilişki açıklanmıştır. Ayrıca liderlik tarzları ile geleneksel ve modern yaklaşımlara yer verilmiştir. Hizmetkâr liderlik yaklaşımına, hizmetkâr liderliğin çıkış noktasına ve gelecekteki işlevselliğine değinilerek hizmetkâr liderliğe ilişkin modeller üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde kurumsal kültürün kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş ve kurumsal kültürün özellikleri, amacı, öğeleri, fonksiyonları, oluşumu ve sürdürülebilirliğine değinilmiştir. Bunlarla birlikte konunun daha anlaşılabilir olması için literatürde sıkça kullanılan kurumsal kültür modellerine yer yerilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise araştırma ile ilgili analiz ve bulgular ortaya konmuştur. Yapılan çalışmada hizmetkâr liderliğin kurumsal kültürü önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Son olarak çalışma ile ilgili sonuçlara ve kurumlar ile daha sonra yapılacak konu ile ilgili çalışmalar için önerilere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate culture is seen as an important factor to achieve corporate objectives. Corporations should preserve, update and maintain their culture which they generated contemporaneously in this constantly changing environment. The corporate leaders who mobilise the employee in line with the corporate objectives and play an important role at maintaining the corporate culture and its core values, have strategic duties. To complete this duties corporate leaders should use their traits such as self sacrifice. Thus in this study the role of servant leader at formation and sustainability the corporate culture is tested with a survey. In line with this purpose the survey is taken place at Ardahan University to 277 participants including academic and administrative personnel. This study consists of four main chapters. In the first chapter it consistis the subject and purpose, the hypotheses and methodology, the basic concepts and definitions and the presentation subheadings of the research. In the second chapter the concept of leadership, features of a leader and difference between leadership and andministration are introduced. Besides traditional and contemporary approachs to the lieadership and ways of leading are investigated. In the chapter of this study it is given coverage to servant leadership approachs, starting point of servant leadership and models of servant leadership by refering the future performance of it. In the third chapter conceptual framework such as features, aims, components, functions, generation and maintainability of corporate culture are introduced. In addition to this corporate culture models which investigated frequently in the literature, are reviewed to make the subject clear. Fourth chapter of the study includes the analysis and findings of the survey. Results show that servant leadership effects corporate culture at a certain level. Finally the results and suggestions are offered.